Gheorghiță: Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită

0
23

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV,  medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat, joi seară, de ce este recomandat ca persoanele care s-au vaccinat să poarte în continuare mască de protecție. „Nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor 5% care nu avem un nivel suficient de protecție”, a afirmat medicul.

„Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită, chiar și în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunității respective. Totuși, la acest moment suntem într-o cursă contracronometru cu acest virus. El acumulează mutații, pe care noi le depistăm doar prin secvențiere, știm, avem câteva variante virale deja definite – varianta britanică, sud-africană, braziliană. La nivel individual nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la un post de televiziune.

„Persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze, și este înalt recomandat să se vaccineze, însă, ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori. În cazul persoanelor respective, cu atât mai mult este nevoie să respectăm mai departe măsurile de prevenție, chiar pentru riscul individual”, a explicat președintele CNCAV.

Articolul precedentCând ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 12 și 15, în România
Articolul următorHelp Autism lansează campania ”Un dar necesar” de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului