Gravidele si cuplurile cu indicatie de fertilizare in vitro din Capitala vor primi ajutor financiar de la Primaria Capitalei

0
230

Primaria Capitalei a aprobat acordarea unui ajutor de 2.000 de lei pentru femeile insarcinate din Bucuresti, pentru decontarea analizelor si a medicamentelor care nu sunt acoperite de asigurarea de sanatate si 13.800 lei pentru cuplurile din Capitala care au indicatie medicala pentru fertilizare in vitro.

Sprijinul financiar a fost aprobat de consilierii generali, la propunerea primarului Gabriela Firea.

„Proiectul Voucherul Materna se refera la acordarea unui sprijin financiar in valoare de 2.000 de lei pentru toate femeile insarcinate care au domiciliul in Bucuresti, de cel putin 6 luni. Plata se va face in 2 transe egale, prima in a zecea saptamana de sarcinaa, iar a doua dupa intrarea in a 6-a luna de sarcina. Sumele vor fi acordate sub forma unor bonuri valorice si vor putea fi folosite doar pentru achizitionarea de medicamente si servicii medicale sau pentru plata unor analize sau proceduri medicale care nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate”, a declarat Gabriela Firea.

Potrivit edilului Capitalei, bugetul estimat al programului este de aproximativ 8,5 milioane de euro anual si poate varia in functie de numarul de femei gravide care se vor inscrie. Anual, in Bucuresti se nasc aproximativ 20.000 copii, indica Primaria Capitalei, intr-un comunicat de presa.

in ceea ce priveste ajutorul pentru cuplurile bucurestene cu indicatie de fertilizare in vitro, municipalitatea va acorda vouchere, fiecare in valoare de 13.800 lei.

in Romania, potrivit statisticilor, unul din 6 cupluri are probleme de infertilitate, aceasta fiind considerata ce-a de-a cincea intr-un top al celor mai grave maladii, se mai arata in comunicatul de presa. in tara noastra se fac, anual, aproximativ cinci mii de proceduri de fertilizare in vitro, cu mult sub media europeana, atrage atentia Gabriela Firea.

„in acest context, demaram programul „O sansa pentru cuplurile infertile”, in cadrul caruia va fi oferit un sprijin financiar in valoare de 3.000 de euro (13.800 de lei), pentru cuplurile infertile care au indicatia medicala pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV) din partea unui medic specialist cu competenta in reproducere umana asistata. Bugetul multianual al proiectului va fi de 13.800.000 lei, pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019, pentru un numar estimat de aproximativ 1.000 de beneficiare”, a adaugat primarul Capitalei.

Conditiile de acceptare in program, in afara recomandarii din partea medicului, sunt:

– Ambii membri ai cuplului au calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate;

– Cuplu autolog si/sau cupluri in care partenerul sufera de azoospermie;

– Varsta femeii sa fie cuprinsa intre 24 si 45 de ani;

– Domiciliu stabil sau resedinta in Bucuresti pentru partenera, obtinute cu cel putin 6 luni inainte de inceperea proiectului.

Articolul precedentARPIM avertizeaza: Criza imunoglobulinelor se poate repeta si in cazul altor arii terapeutice
Articolul următorPodiatria, meseria care poate duce la scaderea numarului amputatiilor cu pana la 85%!