ARPIM avertizeaza: Criza imunoglobulinelor se poate repeta si in cazul altor arii terapeutice

0
5

Criza imunoglobulinelor pe care Romania inca nu a depasit-o se poate repeta si in cazul altor arii terapeutice precum cardiologie, oncologie, neurologie, daca autoritatile vor implementa modificarile propuse la Ordinul 368/2017 privind metodologia de calcul al preturilor, avertizeaza Liviu Popescu, Director Relatii Externe ARPIM, intr-un comunicat de presa.

Modificarile vizeaza alinierea pretului medicamentelor inovatoare la pretul medicamentelor generice, ceea ce impune scaderea cu 35% a pretului medicamentelor noi, informeaza documentul.

„Criza imunoglobulinelor pe care Romania inca nu a depasit-o se poate repeta si in cazul altor arii terapeutice precum cardiologie, oncologie, neurologie, daca autoritatile vor decide sa nu ia in considerare semnalul de alarma al industriei farmaceutice si al pacientilor si vor implementa modificarile propuse la Ordinul 368/2017”, a declarat Liviu Popescu.

Potrivit Directorului de Relatii Externe al ARPIM, modificarile ar putea duce la disparitia de pe piata a 123 de medicamente, dintre care 55 au doar intre 1-3 alternative terapeutice, iar 24 nu au alternativa generica.

Un studiu realizat de ARPIM in urma cu doi ani a aratat ca dispariatia acestor medicamante ar afecta aproape 3 milioane de pacienti, a mai mentionat Liviu Popescu.

Conform analizei, 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate afectiunilor cardiovasculare, 19 sunt pentru afectiuni neurologice, 6 pentru afectiuni oncologice. Vor avea de suferit pacientii cu afectiuni endocrinologice (8 produse afectate), dar si pacientii cu afectiuni respiratorii (7 produse afectate) si dermatologice (6 produse afectate).

Alinierea pretului medicamentelor inovatoare la pretul medicamentelor generice nu va afecta doar bolnavii, se mai arata in comunicatul de presa.

in opinia reprezentantilor ARPIM, prevederea va genera si o scadere a veniturilor la bugetul de stat intrucat, in urma scaderii pietei, se vor diminua contributiile companiilor farmaceutice la bugetul de stat provenite din achitarea TVA si a taxelor si impozitelor aferente desfasurarii activitatii acestora in Romania.

Articolul precedentZiua Internationala de Lupta impotriva Epilepsiei, marcata la Bucuresti
Articolul următorGravidele si cuplurile cu indicatie de fertilizare in vitro din Capitala vor primi ajutor financiar de la Primaria Capitalei