Romanii pot beneficia de o noua procedura minim-invaziva de inlocuire a valvei aortice

0
3

Pacientii romani care au nevoie de inlocuirea valvei aortice, dar nu pot face fata operatiei clasice, deschise, pot apela la o procedura inovativa minim-invaziva denumita T.A.V.I (implantarea valvei aortice transcateter).

Tehnica permite introducerea unei proteze valvulare aortice in interiorul valvei native inguste, pe cale endovasculara, fie prin artera femurala, fie prin varful inimii. Ea este indicata pacientilor cu scor de risc chirurgical mediu si mare sau prea fragili pentru operatia clasica, spun reprezentantii Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof.dr. C.C Iliescu”.

Potrivit acestora, prima procedura T.A.V.I a fost efectuata in Franta, in anul 2002, iar incepand cu anul 2004, a fost autorizata in Europa pentru bolnavii cu risc foarte mare si care au contraindicatie pentru chirurgie deschisa, clasica, de inlocuire a valvei aortice. in Statele Unite, tehnica a fost aprobata in anul 2011 pentru pacientii critici, iar cinci ani mai tarziu a fost extinsa si la cei cu risc intermediar. in anul 2017, media europeana de T.A.V.I a fost de 110 operatii/milion de locuitori.

in Romania, pana in anul 2015 se implantasera 10 valve. Echipa Institului „Prof.dr. C.C Iliescu” este prima din tara noastra care a efectuat peste o suta de astfel de proceduri in ultimii doi ani, fiind si singurul centru acreditat sa efectueze astfel de tehnici fara prezenta unui medic cu experienta din strainatate.

Articolul precedentARPIM avertizeaza: Criza imunoglobulinelor se poate repeta si in cazul altor arii terapeutice
Articolul următorPodiatria, meseria care poate duce la scaderea numarului amputatiilor cu pana la 85%!