,,Global Hearts” – o noua initiativa globala in lupta contra bolilor cardiovasculare

0
330

Mai mult de 17 milioane de persoane mor anual in intreaga lume din cauza bolilor cardiovasculare. Multe dintre acestea au un stil de viata nesanatos, fumeaza, consuma alimente cu o cantitate mare de sare sau sunt sedentare. Atat tensiunea arteriala ridicata, cat si colesterolul ridicat cresc riscul bolilor de inima si al infarctului miocardic. Multe dintre aceste cazuri ar putea fi evitate printr-un acces adecvat la servicii medicale de specialitate.

in acest context, noua initiativa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sub numele de ,,Global Hearts”, lansata in contextul Adunarii Generale a Natiunilor Unite 2016, isi propune sa lupte in combaterea amenintarii bolilor cardiovasculare, prima cauza de deces la nivel mondial.

Initiativa ,,Global Hearts” reprezinta un nou efort de a promova preventia si controlul in bolile cardiovasculare, in special in tarile in curs de dezvoltare. Initiativa reuneste Organizatia Mondiala a Sanatatii, Centrele pentru Controlul Bolii si Preventiei din Statele Unite ale Americii si alti parteneri, precum Federatia Mondiala a Inimii, Societatea Internationala de Hipertensiune si Liga Mondiala de Hipertensiune.

Dr. Margaret Chan, director general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este de parere ca ,,Initiativa ,,Global Hearts” poate salva milioane de vieti, plin aplicarea unor masuri de preventie a bolilor cardiovasculare, dovedite a fi eficiente anterior, in comunitatile si tarile cu factor de risc. Aceste masuri includ taxa aplicata pe tutun, reducerea cantitatii de sare in alimente, detectarea si tratarea persoanelor cu risc cardiovascular crescut, imbunatatirea nivelului serviciilor medicale primare. Utilizand aceste masuri, Statele Unite ale Americii au redus rata deceselor prin boli cardiovasculare la mai putin de 40%, iar Finlanda cu 80% in cazul barbatilor.”, potrivit unui comunicat de presa.

,,Initiativa Global Hearts isi propune sa extinda aceste masuri de preventie, cu rezultate foarte bune in randul tarilor dezvoltate, in randul populatiilor care traiesc in tari cu resurse limitate sau in randul grupurilor si comunitatilor cu venit scazut”, a declarat dr. Chan. ,,Mai mult de trei sferturi din cazurile de deces prin infarct miocardic si accident vascular cerebral au loc in state cu venit mic si mediu. Accesul la interventii care pot salva vieti nu ar trebui ingradit in populatiilor sarace si dezavantajate, in special avand in vedere faptul ca aceste interventii eficiente nu sunt costisitoare.”

Initiativa Global Hearts cuprinde trei directii principale de actiune: incurajarea tarilor si guvernelor acestora de a reduce consumul ridicat de sare din alimentatie al populatiilor, suport tehnic pentru actiuni de control si reducere a tensiunii arteriale, preventiei infarcturilor si a accidentelor vasculare cerebrale, de asemenea propuneri de masuri si planuri pentru reglementarea consumului de tutun in tarile cu factor de risc cardiovascular. Masurile vor fi implementate in tari precum Barbados, Colombia, Etiopia, India, Iran, Iordania, Nepal, Nigeria, Filipine, Tajikistan, Tailanda, Uganda, dar si in alte state care isi doresc sa faca parte din aceasta initiativa globala.

Articolul precedentUMF „Iuliu Hatieganu” organizeaza un seminar de integrare a studentilor din sectile cu predare in limbile engleza si franceza
Articolul următorAccesul redus la servicii medicale in mediul rural, reflectat si in cresterea mortalitatii infantile