Accesul redus la servicii medicale in mediul rural, reflectat si in cresterea mortalitatii infantile

0
159

Saracia, lipsa de informatii si accesul redus la servicii medicale in mediul rural sunt doar cateva dintre cauzele care au condus la o crestere a ratei mortalitatii infantile, arata o analiza facuta de Organizatia Salvati Copiii pe beneficiarii proiectului „Fiecare copil conteaza”.

Potrivit rezultatelor programelor de preventie desfasurate de Salvati Copiii in comunitatile rurale vulnerabile, 36% dintre mame nu au fost controlate de niciun medic ginecolog pe perioada sarcinii. Mai mult, 47% dintre gravide nu au facut vreo ecografie, 42% nu au facut analizele recomandate, iar 12% nu au fost controlate de medicul de familie din momentul in care au ramas insarcinate.

ingrijorare starneste si numarul in crestere a deceselor la copiii mai mici de cinci ani. Iar asta cu atat mai mult cu cat 48% dintre cauzele care pot provoca deces in randul micutilor pot fi evitate.Potrivit Raportului National Privind Sanatatea Copiilor si Tinerilor din Romania, in anul 2013, principalele cauze de deces pentru grupa de varsta 1 – 4 ani au fost bolile aparatului respirator (23,5%), urmate de leziuni traumatice si cauze externe (21,4%).

Potrivit unui studiu al Centrului European al Populatiei Rome citat de Salvati Copiii, o rata ridicata a mortalitatii a fost inregistrata si la copiii romi sub 10 ani. Mai exact, mortalitatea in cazul acestora este de peste trei ori mai mare, iar accesul la masuri preventive este mult mai mic decat cel inregistrat in populatia generala.

Pe de alta parte, dezvoltarea in principal in mediul urban a retelei sanitare, in conditiile in care aproape jumatate dintre copiii Romaniei traiesc in mediul rural, a condus si la o scadere a ratei de vaccinare, se mai arata in analiza Organizatiei Salvati Copiii. Pe fondul lipsei de educatiei medicale, multi dintre parinti au refuzat vaccinarea copiilor sau nu s-au prezentat la medic pentru imunizare.

Astfel, un studiu din anul 2015 despre situatia vaccinarii in Romania a relevat ca 31% dintre copiii nascuti vii au fost depistati ca incomplet vaccinati, in crestere fata de anul precedent cu 0,7%, potrivit Institutului National de Sanatate Publica.

Procentul copiilor romi care nu au niciodata vaccinati este de patru ori mai mare comparativ cu populatia generala. in ceea ce priveste populatia feminina, numarul fetelor rome care nu au fost niciodata vaccinate este de 11 ori mai mare decat cel al fetelor din gospodariile populatiei generale.

Studiile Salvati Copiii au la baza participarea si opiniile a peste 7.700 de copii, 6.612 de parinti si 790 de specialisti din randul autoritatilor si societatii civile.

Articolul precedent,,Global Hearts” – o noua initiativa globala in lupta contra bolilor cardiovasculare
Articolul următor29 Septembrie, Ziua Mondiala a Inimii – semnal de alarma asupra impactului bolilor cardiovasculare