29 Septembrie, Ziua Mondiala a Inimii – semnal de alarma asupra impactului bolilor cardiovasculare

0
30

in fiecare an, in data de 29 septembrie este marcata Ziua Mondiala a Inimii, la initiativa Federatiei Mondiale a Inimii si sub patronajul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si al UNESCO.

in Romania, Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie lupta impotriva bolilor cardiovasculare, organizand evenimente prin care sa atraga atentia asupra factorilor de risc cardiovascular.

in cadrul conferintei de presa organizate astazi, cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, presedintele Fundatiei, prof. dr. Ioan Mircea Coman, a atras atentia asupra impactului bolilor cardiovasculare, la nivel global. Mai exact, 31% din numarul total de decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Mai mult decat atat, pana in 2030, 23 de milioane de decese vor fi asociate bolilor cardiovasculare, desi majoritatea sunt prevenibile, fiind cauzate de factori de risc comportamentali.

Ad in title

Potrivit Societatii Romane de Cardiologie, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces a populatiei din Romania. ingrijorator pentru tara noastra este faptul ca mortalitatea cardiovasculara este de 60%, in timp ce in Europa mortalitatea prin aceste afectiuni este de 46%.

Romania este, alaturi de Bulgaria, tara cu cea mai redusa speranta de viata din Comunitatea Europeana. Avand in vedere aceste statistici, Societatea Romana de Cardiologie si-a stabilit, pentru intervalul 2015-2017, o strategie de tip ,,Cardiologie aplicata”, al carei scop este reducerea incidentei bolilor cardiovasculare in Romania cu 20%, in intervalul dintre anii 2020-2025.

in legatura cu expunerea la fumul de tigara si impactul acestui comportament asupra sanatatii inimii, dr. Magda Ciobanu, medic primar pneumologie, a declarat in cadrul conferintei de presa, ca in Romania s-au inregistrat in anul 2013, 931 de decese prin accident vascular cerebral si 919 decese prin boala coronariana ischemica, din cauza fumatului pasiv, iar 13.000 de romani au murit din cauza bolilor cardiovasculare, avand ca principal factor de risc fumatul.

Articolul precedentAccesul redus la servicii medicale in mediul rural, reflectat si in cresterea mortalitatii infantile
Articolul următorDe Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului de San, Palatul Cotroceni va fi iluminat in roz