Strategii prioritare in managementul diabetului zaharat de tip 2

0
177

Specialisti in problematica diabetului s-au reunit astazi in cadrul dezbaterii „Strategii prioritare in managementul diabetului zaharat de tip 2” in vederea gasirii unor solutii pe termen scurt, mediu si lung pentru imbunatatirea managementului diabetului zaharat si care sa duca, totodata, la cresterea calitatii vietii pentru persoanele cu diabet.

Printre punctele principale discutate in cadrul dezbaterii se numara impactul economic si social al diabetului zaharat, respectiv directiile strategice eficiente ce ar trebui implementate in acest domeniu, atat pentru sistemul de sanatate, cat si pentru pacientul roman.

„Numarul pacientilor cu diabet zaharat aflat in evidenta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu reflecta numarul total al persoanelor cu aceasta afectiune din tara noastra. Este nevoie de o implicare mai mare. De altfel, educatia terapeutica a persoanei cu diabet zaharat este extrem de importanta, de aceea profesia de educator in diabet trebuie recunoscuta oficial. Mai mult, se impune si o crestere a sumelor alocate pompelor de insulina. Trebuie facilitat si accesul la medicatie moderna.”, a declarat in cadrul dezbaterii prof. univ. dr. Maria Mota, membru in Consiliul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.

„Accesul la inovatie este una dintre problemele cu care ne confruntam. Pacientul are nevoie de timp pentru a discuta cu medicul, are nevoie de un tratament personalizat”, a declarat Cristian Andriciuc, Director Executiv al Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania.

Importanta educatiei terapeutice a fost subliniata si de sef lucr. dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie in Diabet.

„Educatia terapeutica trebuie sa fie inclusa in Programul National de Diabet. Avem nevoie de resursa umana, adica de educatori in diabet, dar si ca profesia sa fie recunoscuta si remunerata”, a precizat sef lucr. dr. Cornelia Bala.

in ceea ce priveste sumele alocate diabetului zaharat, dr. Oana Costan, director al Directiei Programe Curative, in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a precizat faptul ca totalul fondurilor destinate Programului National de Diabet al CNAS in 2016 este de aproximativ 965 de milioane de lei, o suma de cinci ori mai mare comparativ cu 2006. De asemenea, numarul de beneficiari ai Programului s-a dublat. Programul National de Diabet reprezinta 21.77% din totalul fondurilor alocate programelor curative ale CNAS, din acest an, a mai mentionat dr. Costan.

in cadrul dezbaterii s-au adus in prim-plan si problematica insulinoterapiei si a testelor de hemoglobina glicata, dar si alte aspecte care ar putea fi imbunatatite in vederea cresterii calitatii vietii persoanelor cu diabet.

„Programul National de Diabet este unul complex, un program care asigura acces gratuit la tratament, dar se observa o subdimensionare referitoare la insulinoterapie, pompe de insulina, teste de hemoglobina glicata. Mai intampinam si alte probleme referitoare la Registrul National de Diabet, Ghidul National de Diabet, la referatele impuse de Casa Nationala de Asigurari – care reprezinta o birocratizare, rolul responsabilului judetean, impartirea diabetologilor – in unele judete sunt foarte multi, in altele numarul acestora este insuficient, precum si cu privire la sistemul informatic, intrarea greoaie in Programul National de Diabet a produselor noi si inexistenta unui educator, dietetician, podiatru in structura unui centru de diabet”, a declarat prof. univ. dr. Amorin Popa, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Evenimentul, desfasurat sub egida Comisiei de Sanatate Publica a Senatului Romaniei se va incheia cu un raport semnat de toti specialistii prezenti, ce va contine propuneri concrete privind managementul diabetului de tip 2 si care va fi inmanat autoritatilor.

Aproximativ 415 milioane de persoane sufera de diabet zaharat la nivel global, iar 5 milioane mor in fiecare an din cauza acestei afectiuni, potrivit statisticilor Federatiei Internationale de Diabet. in Romania, diabetul zaharat afecteaza aproape 2 milioane de persoane, in timp ce alte 3 milioane sufera de prediabet, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR.

Articolul precedentAccesul redus la servicii medicale in mediul rural, reflectat si in cresterea mortalitatii infantile
Articolul următorDe Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului de San, Palatul Cotroceni va fi iluminat in roz