Gheorghiță: Peste 6.300 de pacienți dializați din România au fost vaccinați anti-COVID-19 cu prima doză

0
20

Peste 6.300 de pacienți dializați din România au fost vaccinați anti-COVID-19 cu prima doză, ceea ce reprezintă o rată de acoperire de 60%, a anunțat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

”Am comunicat cu principalii operatori de dializă din România, le-am solicitat oficial o centralizare a datelor de la principalii operatori de dializă. Au răspuns operatorii care dețin aproximativ 78 de clinici de dializă din România, totalizând aproximativ 11.100 de persoane cu dializă. Reamintesc că în România vorbim în momentul de față de aproximativ 13.000 de persoane care efectuează dializă cronică. Dintre aceste 11.100 de persoane care efectuează dializă, circa 6.341 de persoane au fost deja vaccinate cu prima doză, ceea ce arată un procent de până la 60% ca rată de acoperire vaccinală. Și-au exprimat acordul pentru vaccinare circa 70% dintre persoanele care efectuează dializă. Din punctul nostru de vedere e un nivel satisfăcător de acoperire vaccinală. Cu cât numărul persoanelor vaccinate e mai mare, cu atât, evident, că beneficiile din punct de vedere practic, medical și epidemiologic vor fi mai mari. Activitatea de vaccinare pentru persoanele cu dializă continuă, având în vedere că încă mai sunt persoane care doresc să se vaccienze, fie cu echipe mobile la centrele de dializă, fie pacienții sunt transportați cu prioriate la centrele de vaccinare la care sunt arondate centrele de dializă”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Conform președintelui CNCAV, această categorie de pacienți a fost grav afectată în cursul acestei pandemii, fiind înregistrată o rată de deces, în medie, de 25% la cazurile care au fost diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2.

Ad in title
”S-a observat o tendință de scădere a numărului de cazuri confirmate în rândul pacienților dializați în perioada de la debutul campaniei de vaccinare. Acest lucru se suprapune cu tendința generală de scădere a numărului de cazuri, însă în anumite centre de dializă, de exemplu la Iași, unde au făcut o centralizare mult mai fidelă a datelor, s-a observat o reducere a numărului de cazuri pozitive de la o medie de 20-25 la circa 2 cazuri la testările care se fac periodic, la interval de două săptămâni”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Articolul precedentPreședintele CNCAV: Vaccinarea anti-COVID-19 a personalului din învățământ începe miercuri
Articolul următorAproximativ 2,5 milioane de doze de vaccin Pfizer, Moderna și AstraZeneca urmează să fie livrate României