Germania, divizata in dezbaterea privind eutanasia

0
304

Militantul in favoarea sinuciderii asistate Roger Kusch a emotionat o tara intreaga sfatuind o batrana in varsta de 79 de ani sa-si ia viata. Sinuciderea in fata unei camere video a doamnei Bettina Schardt, o batranica amabila din Wurzburg (Bavaria) care nu suferea de nici o boala terminala si fara niciun handicap fizic, dar cu o frica atroce de singuratate, a emotionat timp de mai multe zile societatea germana. Inclusiv camera superioara /Bundesrat/ a parlamentului s-a vazut obligata sa includa aceasta tema in sesiunile sale, fara sa poata ajunge insa la un acord, noteaza ziarul El Mundo.

Femeia, instalata intr-un azil printre necunoscuti, a decis sa moara iar pentru aceasta a apelat la controversatul Roger Kusch, un personaj care poate fi descris, potrivit diferitelor surse, ca un „inger” sau ca „un demon al mortii”. in orice caz, acest fost ministru al justitiei din orasul-stat Hamburg si militant al Uniunii Crestin-Democrat (CDU) de la varsta de 18 ani si pana in 2006 a reusit sa se faca remarcat. Mediatizarea cazului a dus la o dezbatere acerba privind eutanasia in toata tara.

La cateva ore de la moarte, imaginile Bettinei band din proprie vointa si prin propriile forte un pahar de apa cu un calmant, un altul cu un medicament impotriva malariei si un al treilea cu un sirop pentru a anula gustul celor anterioare, erau plasate pe pagina web a asociatiei Dr. Roger Kusch Sterbehilfe /Doctor Roger Kusch Sinucidere Asistata/. Mai trebuie spus ca Roger Kusch este doctor, dar nu in medicina, ci in drept. Cele 9 ore de inregistrare au fost puse la dispozitia politiei. Iar in acestea Bettina, care nu a fost niciodata casatorita si nu are copii, poate fi vazuta discutand indelung despre motivele sinuciderii sale. „Nu mai exista nimic la orizont pentru mine”, spune femeia foarte linistita. Consilierul, la randul sau, poate fi vazut explicand in detaliu pregatirea coctail-lui letal si plecand dupa ce acesta a fost baut de batrana.
in Germania, legea pedepseste eutanasia, chiar daca 55% dintre cetateni se declara in favoarea de a lasa pe fiecare sa decida in astfel de cazuri si de a cauta ajutorul de care are nevoie, fata de 13% la suta in favoarea condamnarii sale penale – potrivit ultimelor sondaje. Problema, potrivit analistilor, este pervertirea eutanasiei folosite de Adolf Hitler in timpul dictaturii naziste pentru a asasinarea a 100.000 de persoane, multe dintre ele cu probleme mentale sau cu disfunctii cerebrale.

De la izbucnirea scandalului, Robert Kusch a dat mai multe interviuri unor importante mijloace de comunicare in masa, precum postul german de stiri N24. in acestea, el nu a lasat loc la nicio indoiala. Va continua sa ofere ajutor „gratuit si cu titlu personal” pana cand legea va facilita germanilor dreptul sa moara atunci cand doresc. Fostul om politic a explicat ca exista un vid legal in privinta „asistentei” pentru suicid, desi „ajutorul” este perfect tipizat. Chiar si asa, potrivit spuselor sale, el evita pe cat posibil asistenta materiala.

in pofida increderii afisate de Kusch in fata camerelor, Procuratura din Hamburgo a anuntat ca a deschis o ancheta impotriva lui. CDU landului din care a facut parte fostul politician, s-a delimitat de criticile dure venite din partea bisericilor catolica si protestanta si a primit cu satisfactie demararea procedurilor legale. in septembrie anul trecut numele lui Kusch a fost legat de un alt scandal aparut in presa sub titlul de „masinaria mortii”. Cu acest dispozitiv mecanic, orice persoana se poate sinucide foarte usor. Lupta fostului politician in favoarea eutanasiei a inceput insa mai devreme, in decembrie 2005. La 27 martie 2006 ministrul-presedinte al orasului-stat Hamburg, Ole von Beust, l-a destituit din fruntea Ministerului de Justitie Cinci ore mai tarziu el a demisionat din CDU, iar la alegerile generale din 2008 a organizat un partid care a primit exact 3.520 de voturi.

De la presedintele Colegiului Medicilor germani, Jörg-Dietrich, care il considera pe Kusch „un cinic arogant”, si pana la cancelarul Angela Merkel, criticile primite de fostul ministru sunt transante. Doamna Merkel s-a declarat clar „impotriva sinuciderii asistate, indiferent de forma”. Vinerea trecuta la cererea grupului landurilor /statelor/ conduse de catolica Bavaria, Bundesratul a incercat sa aprobe un proiect de lege care interzice asistenta organizata privind sinuciderile si „comercializarea” lor, dar parlamentarii germani nu au reusit sa ajunga la un acord. Cel mult au reusit sa convina o propunere pentru ca aceasta chestiune sa fie legiuita cat mai curand posibil.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDeficit de personal medical in spitalele din judetul Cluj
Articolul următorNicolaescu: Noua lista de compensate include medicamente de ultima generatie