Genomul uman se schimba pe parcursul vietii

0
195

Genomul fiecarui individ se schimba pe parcursul vietii sub efectul unor factori de mediu sau care tin de alimentatie, fapt care explica aparitia unor maladii grave, precum cancerul, odata cu imbatranirea organismului, conform unui studiu publicat, transmite AFP receptionata de Agerpres.

Cercetatori de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, estul SUA, au descoperit faptul ca indicatorii epigenetici pe ADN (diferiti de secventa de ADN in sine) se modifica in cursul vietii unui individ, iar amploarea acestor modificari este similara si la membrii aceleiasi familii.

Epigenetica cuprinde studiul mecanismelor ce permit unei celule sa-si mentina integritatea genomului.
„incepem sa intelegem faptul ca epigenetica se afla in centrul cercetarii medicale moderne pentru ca schimbarile epigenetice, diferite de structura secventei ADN care ramane neschimbata in fiecare celula, se pot produce sub influenta unui anumit regim alimentar sau a expunerii la anumiti factori de mediu”, subliniaza Dr. Andrew Feinberg, profesor de biologie moleculara si genetica la Facultatea de Medicina a Universitatii Johns Hopkins. Epigenetica poate juca un rol determinant in explicarea aparitiei unor maladii grave, precum cancerul, diabetul sau chiar autismul”, a mai adaugat el.

Cercetatorii au analizat esantioane de ADN provenind de la aproximativ 600 de persoane. Esantioanele de ADN ale voluntarilor au fost recoltate in 1991 si apoi comparate cu esantioane de la aceleasi persoane recoltate intre 2002 si 2005, urmarindu-se variatiile totale de metilare, principala forma de modificare epigenetica (si deci reversibila) a ADN-ului. in aproape o treime dintre cazurile examinate, procesul de metilare s-a schimbat in aceasta perioada de 11 ani dintre teste.
Aceste modificari epigenetice pot fi de asemenea ereditare, fapt care explica de ce indivizii ce provin din unele familii sunt mai afectati de anumite maladii decat altii.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentEcografie tripleti – Ecografia 2D si 3D
Articolul următorCampanie pentru depistarea malformatiilor cardiace la copii