Tinerii din UE sustin politicile europene de combatere a traficului de droguri (Eurobarometru)

0
258

Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Tinerii din Uniunea Europeana sustin masurile executivului comunitar impotriva traficantilor de droguri si considera necesare actiuni mai putin dure impotriva consumatorilor de droguri, releva un studiu Eurobarometru dat publicitatii la Bruxelles, cu prilejul Zilei internationale impotriva abuzului si traficului ilicit de droguri. Marcarea in fiecare an, la 26 iunie, a Zilei internationale impotriva abuzului si traficului ilicit de droguri a fost decisa de Natiunile Unite, in 1987.

Studiul realizat in luna mai pe un esantion de 12.000 de persoane cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, indica faptul ca 61% dintre tinerii din UE folosesc internetul pentru a se informa despre traficul ilegal de droguri si despre droguri in general.
in acelasi timp, majoritatea dintre ei fac distinctie intre riscurile pentru sanatate reprezentate de consumul de heroina, cocaina sau ecstasy, pe de o parte, si cele de consumul de canabis, pe de alta parte. Astfel, intre 81% si 96% dintre cei intervievati au spus ca heroina, cocaina si ecstasy prezinta un risc ridicat pentru sanatate, in timp ce 41% dintre tinerii europeni considera ca un risc mediu pentru sanatate este reprezentat de consumul de canabis.

in cazul drogurilor ecstasy si canabis, 37% din tinerii cehi considera ca acestea implica un risc ridicat pentru sanatate. in ce priveste Romania, 37% din populatie inclina sa considere ca alcoolul prezinta un risc ridicat pentru sanatate, in cazul fumatului proportia fiind de 42%.

Referitor la interzicerea sau aplicarea unor norme mai dure privind drogurile, 97% din tinerii din UE cred ca heroina trebuie sa fie interzisa in continuare, proportia fiind de 95% in cazul cocainei si 94% in cazul ecstasy. Doar o mica parte a respondentilor sustin ca ar trebui legalizat consumul de heroina /3%/, cocaina /4%/ si ecstasy /5%/. Cocaina este considerata un drog accesibil de 58% din tinerii irlandezi si de 51% din cei britanici, in timp ce proportiile cele mai reduse se inregistreaza in Finlanda /9%/ si Romania /19%/.

Totusi, in legatura cu consumul de canabis opiniile sunt mult diferite in randul tinerilor europeni, in medie 67% dintre acestia dorind ca acest drog sa fie interzis in continuare, iar 31% sustin ca ar trebui adoptate norme legale pentru consumul acestuia. Astfel, 91% dintre romani cred ca in continuare canabisul trebuie sa fie interzis, ei fiind urmati de suedezi /89%/ si ciprioti 84%/.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentEcografie tripleti – Ecografia 2D si 3D
Articolul următorCampanie pentru depistarea malformatiilor cardiace la copii