Fumatul accelereaza ritmul declinului cognitiv in randul barbatilor de varsta mijlocie , potrivit unui nou studiu publicat in Archives of General Psychiatry.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un barbat fumator in varsta de 50 de ani inregistreaza un declin al capacitatilor mentale asemanator cu al unui barbat nefumator, dar cu 10 ani mai in varsta. Totodata oamenii de stiinta au subliniat ideea ca fumatul nu este doar un factor de risc in ceea ce priveste afectiunile pulmonare, cancerul si afectiunile cardiovasculare, acesta reprezinta un efect negativ si asupra imbatranirii cognitive. Acest efect negativ se poate observa incepand cu varsta de 45 de ani.

De asemenea rezultatele analizelor au aratat ca femeile nu au prezentat acelasi declin cognitiv ca in cazul barbatilor. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 7.236 de functionari publici din Marea Britanie, pe o perioada de 25 de ani. Rezultatele au aratat ca barbatii care se lasasera de fumat de mai bine de 10 ani nu prezentau o accelerare a declinului cognitiv, avand rezultate similare cu barbatii care nu fumasera niciodata.