Acizii Omega 3 recunoscuti pentru efectele benefice asupra sistemului cardiovascular, au un rol important si in regularizarea greutatii corporale si a metabolismului, potriviu unui studiu.

Cercetatorii au studiat pentru prima data rolul important al acizilor Omega 3 in regularizarea greutatii si a metabolismului in conditiile in care mutatia genei GPR120 creste cu 60% riscul de aparitie a obezitatii la oameni. Gena GPR120 produce receptorul celular pentru acizii grasi nesaturati precum Omega 3, care se gasesc mai ales in carnea de peste si fructele uscate.

Studiul a fost realizata pe soareci purtatori de gena alterata, supusi unui regim bogat in grasimi si zahar si care au devenit obezi mai repede decat soarecii care nu au prezentat aceasta mutatie a genei. Asemenea oamenilor, soarecii au dezvoltat diabet si o masa suplimentara de grasime in jurul ficatului, ceea ce poate duce la aparitia unor boli precum ciroza si ateroscleroza accelerata. De asemenea oamenii de stiinta au secventiat gena GPR120 si au descoperit o mutatie R270H, pe care au analizat-o pe un esantion de 14.500 de persoane care sufereau de obezitate. rezultatele analizelor au aratat ca mutatia genei GPR120 mareste cu 60% riscul ca o persoana sa devina obeza.

Cercetatorii au afirmat ca receptorul dependent de gena GPR120 stimuleaza productia de insulina si secretia hormonilor de satietate care suprima apetitul. Printre hormonii de satietate se regaseste si GLP1, care este folosit ca medicament in tratarea diabetului.