Folosirea suzetei poate afecta dezvoltarea emotionala a baietilor. Acest lucru este sustinut de o echipa de psihologi de la o universitate din Statele Unite ale Americii care au realizat trei experimente in acest sens, scrie www.eurekalert.org.

Mai exact, psihologii americani au ajuns la concluzia ca exista o legatura intre utilizarea intensiva a suzetei la nou-nascuti si deficiente in maturizarea emotionala a respectivilor copii. Acest studiu vine in completarea recomandarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. OMS sustine limitarea folosirii suzetei pentru a incuraja alaptarea, dar si din cauza faptului ca acest obiect favorizeaza aparitia unor infectii la nivelul urechii si unele anomalii dentare.

in cazul bebelutilor de sex masculin, psihologii au constatat ca folosirea suzetei are consecinte negative si in plan psihologic. Pentru bebelusi, mimica reprezinta un instrument extrem de important de invatare, iar utilizarea suzetei in primele luni de viata limiteaza exprimarea prin mimica. Rezultatele au aratat ca baietii de 6-7 ani care au folosit mai mult suzeta cand erau bebelusi au imitat in mai mica masura expresiile emotiilor unor actori dintr-un material video. De asemenea, la experimet au participat si studenti care in copilarie au folosit mai mult suzeta. in cazul acestora, scorurile testului care evalua una dintre componentele empatiei au fost destul de mici.

Daca in cazul baietilor, specialistii au stabilit corelatii intre folosirea suzetei si deficiente in maturizarea emotionala, in cazul fetelor aceste legaturi nu exista. O explicatie este aceea ca fetele sunt din multe puncte de vedere mai precoce decat baietii si e posibil ca ele sa progreseze rapid in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala, chiar inainte de a folosi suzeta. in ciuda acestor rezultate, specialistii americani sustin ca folosirea suzetei pe timpul noptii nu este chiar atat de daunatoare, pentru ca bebelusii nu observa si nu imita expresii faciale.