FNPMF solicită modificarea proiectului de reorganizare a Ministerului Sănătății

0
325

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) solicită Ministerului Sănătății (MS) modificarea proiectului de reorganizare a structurii ministerului, afișat în transparență decizională pe siteul MS.

FNPMF solicită ca, în plus față de cele două servicii și un centru menționate în prezent în Nota de fundamentare (Serviciul de asistență medicală și planificare strategică, Serviciul medicină de urgență, Centrul operativ pentru situații de urgență), în cadrul Direcției Generale Asistență Medicală să fie create și următoarele structuri:

– Serviciul de asistență medicală primară
– Serviciul de asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice și paraclinice
– Serviciul medicină dentară
– Serviciul de asistenţa medicală de recuperare medicală, medicină fizică şi de reabilitare
– Serviciul îngrijiri paliative și de lungă durată
– Serviciul de asistență medicală comunitară și medicină școlară

„Considerăm că structurile menționate trebuie să fie cuprinse astfel în noua organigramă a Ministerului Sănătății întrucât toate sunt segmente extrem de importante ale sistemului de sănătate din România, cel puțin la fel de importante ca medicina de urgență și situațiile de urgență sau spitalele, cuprinse în alte structuri din noua organigramă pe care o propuneți pentru Ministerul Sănătății. De ce doar aceste două segmente – medicina de urgență și spitalele – beneficiază de servicii/structuri dedicate în Ministerul Sănătății, în timp ce toate celelalte segmente rămân la “și altele” în serviciul general de asistență medicală? Cum vom atinge dezideratul enunțat de toate Guvernele din ultimul deceniu de „inversare a piramidei” cu această organigramă centrată în continuare pe medicina de urgență și spital? De altfel și în cuprinsul Legii 95/2006 și OUG 18/2017 există titluri distincte pentru o mare parte dintre aceste segmente, la fel cum sunt menționate distinct și în ceea ce privește pachetele de servicii medicale oferite de CNAS”, se arată în solicitarea FNPMF.

Proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii a fost lansat în transparență decizională, pe site-ul instituției.

Proiectul presupune un amplu proces de reorganizare al Ministerului Sănătății în vederea eficientizării activității, prin  înființarea unor direcții noi, între care o direcție de implementare și monitorizare a Planulului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

 

Articolul precedentFDA: Un medicament al AstraZeneca pentru tratarea cancerului la sân a fost aprobat în SUA
Articolul următorChina a înregistrat anul acesta mai multe cazuri locale de COVID-19 decât în 2021