FDA: Un medicament al AstraZeneca pentru tratarea cancerului la sân a fost aprobat în SUA

0
590

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a aprobat un medicament al companiei britanice AstraZeneca pentru tratarea formelor incipiente de cancer la sân, dezvoltat împreună cu compania americană Merck & Co, transmite Reuters.

AstraZeneca a declarat că medicamentul – olaparib – a fost aprobat pentru pacienţii cu o formă de cancer la sân în stadiu incipient, cu risc ridicat, cu mutaţii genetice, numită HER2-negativ cu mutaţie BRCA, care au fost deja trataţi cu chimioterapie înainte sau după operaţie.

Aprobarea s-a bazat pe rezultatele unui studiu în stadiu avansat în care medicamentul a arătat o îmbunătăţire statistică şi clinică semnificativă a supravieţuirii fără boli invazive, reducând riscul de recidivă invazivă a cancerului de sân şi al doilea cancer sau deces cu 42% în comparaţie cu placebo.

Olaparib conduce o clasă de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori PARP, care împiedică celulele canceroase deteriorate de chimioterapie să se repare.

Este un atu-cheie pentru AstraZeneca, cu aprobări pentru cancerul ovarian, de prostată şi pancreas.

În 2020, 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer la sân şi au avut loc 685.000 de decese la nivel global din cauza acestei boli, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Articolul precedentMO: Componența nominală a Comitetului național de verificare a eliminării rujeolei și rubeolei
Articolul următorFNPMF solicită modificarea proiectului de reorganizare a Ministerului Sănătății