Fiecare echipă de filmare de la Hollywood va avea un consultant în COVID-19

0
550
Mandatory Credit: Photo by Mark Lennihan/AP/Shutterstock (10591363v) Camera operators work on the set of Good Morning America in ABC's Times Square studio in New York. Gov. Andrew Cuomo has ordered most New Yorkers to stay home from work to slow the coronavirus pandemic Virus Outbreak , New York, United States - 23 Mar 2020

Alături de stilişti, operatori de imagine şi sute de alţi specialişti care contribuie la realizare unei producţii de televiziune sau film, Hollywoodul se bazează pe un nou membru în echipa de producţie: consultant în COVID-19.

Pandemia de coronavirus a determinat producătorii, studiourile de film şi sindicatele din industria de cinema să caute sfaturi experte despre cum pot redeschide în condiţii de siguranţă platourile de film şi televiziune, care şi-au încetat activitatea pe întreg globul la mijlocul lui martie, informează agenția Reuters citată de Agerpres.

Epidemiologii şi alţi specialişti în sănătate publică sunt la mare căutare în această perioadă pentru a pune la punct strategii detaliate destinate situaţiilor în care un număr mare de persoane lucrează în spaţii mici, specialişti în machiaj care trebuie să stea în imediata apropiere a vedetelor, actori care se sărută, se îmbrăţişează sau se luptă pe platou.

Închiderea platourilor a avut efecte financiare severe în industrie, precum şi asupra unor oraşe precum Los Angeles, care beneficiază economic de pe urma producţiilor cinematografice. Reînceperea activităţii este importantă pentru companii, printre care Netflix Inc, Walt Disney Co şi nu numai, care au nevoie de filme şi seriale noi pentru a menţine treaz interesul publicului.

În timp ce platourile de filmare au rămas pustii în Statele Unite, activitatea de producţie cinematografică s-a amplificat în Coreea de Sud, Australia, Suedia, precum şi în Noua Zeelandă, unde ”Avatar 2”, în regia lui James Cameron, îşi va relua filmările săptămâna aceasta.

Persoanele care lucrează în industria cinematografică se aşteaptă ca, atunci când producţiile vor fi reluate, munca să se desfăşoare în echipe mici, angajaţii să fie testaţi periodic, să aibă la dispoziţie dezinfectant pentru mâini, iar în locul figuranţilor, mulţimile mari de oameni să fie recreate pe ecran cu ajutorul efectelor speciale.

”Un sat de profesionişti”

Scenaristul şi regizorul Tyler Perry a preluat iniţiativa în ceea priveşte reluarea activităţi, anunţându-şi planurile pentru demararea, pe 8 iulie, a filmărilor la două seriale pentru canalul de televiziune BET la studiourile pe care le deţine în Atlanta.

Domeniul de 133 de hectare al lui Perry oferă posibilităţi de cazare, unde oamenii pot petrece perioada de izolare pentru a preveni transmiterea noului coronavirus.

Într-o prezentare pe 31 de pagini, Perry a spus că ”este nevoie de un întreg sat de angajaţi, medici, epidemiologi, avocaţi, reprezentanţi sindicali, artişti şi reprezentanţii acestora, membri ai echipei, specialişti în asigurări şi o mulţime de alţi mari gânditori” pentru a crea un mediu sigur.

Din echipă face parte şi Carlos del Rio, expert în boli infecţioase la Emory University, care a recomandat ca toţi cei prezenţi pe platou să fie testaţi înainte de începerea activităţii şi cel puţin o dată în cele două săptămâni cât durează filmările.

Del Rio a făcut şi alte recomandări referitoare la igienă şi alte măsuri de protecţie, deşi a subliniat că nimic nu oferă o garanţie de 100%.

”S-ar putea să nu reuşească” să ţină coronavirusul întru totul departe de platou, a spus acesta. ”Dar cred că nu este fezabil nici să spunem că vom aştepta până când virusul va dispărea sau vom avea la dispoziţie un vaccin, pentru că s-ar putea să nu mai lucrăm deloc în următorii doi ani”.

Protocoale noi

Sindicatele care îi reprezintă pe actorii şi pe membrii echipelor de filmare, printre care SAG-AFTRA, IATSE şi Sindicatul Regizorilor din America, au angajaţi experţi de la Harvard şi Universitatea California pentru a-i ajuta să redacteze un set de recomandări.

Toţi ochii sunt îndreptaţi către guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, care, după ce a ascultat părerile reprezentanţilor industriei şi ai sindicatelor, spune că intenţionează să emită protocoale pentru filmările producţiilor de cinema şi televiziune chiar săptămâna aceasta.

Actorii urmăresc îndeaproape noutăţile. Actriţa Anna Kendrick, într-un interviu prin care îşi promovează serialul ”Love Life”, produs de HBO Max, a spus că unele dintre ideile pe care le-a auzit par că ar veni de la ”persoane care nu au pus niciodată piciorul pe un platou de filmare”.

”Din experienţa mea, cei care se află pe un platou de filmare, spre deosebire de oamenii dintr-un aeroport, ştim cu toţii că facem parte din aceeaşi echipă şi încercăm să avem grijă unul de celălalt”, a spus actriţa. ”Cred că se poate realiza, dar nu am văzut încă soluţii bune”, a precizat ea.

Gestionarea problemei coronavirusului în televiziune este complicată întrucât mulţi dintre cei care fac parte din echipă sunt liber profesionişti, a spus Paul Litchfield, specialist în medicina muncii, care a contribuit la redactarea unui set de reguli pentru reţelele de televiziune din Marea Britanie.

”Oamenii se plimbă de la o producţie la alta, de la o companie la alta”, a spus acesta. ”Aşa că trebuie să ne asigurăm că recomandările sunt unitare pentru toate companiile de televiziune”.

Articolul precedentAsist. univ. dr. Beatrice Mahler propune alcătuirea unei scheme de vaccinare pentru adulți
Articolul următorParlamentul a votat amendamentele ce extind lista beneficiarilor stimulentului de risc