Daca in trecut se considera ca trompele obstruate in urma unor procese inflamatorii pot fi repermeabilizate direct prin interventii chirurgicale, astazi se considera ca orice interventie chirurgicala asupra trompei, de restabilire a continuitatii ei sau a permeabilitatii, este sortita esecului, potrivit prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Filantropia din Bucuresti.

Din acest motiv patologia inflamatorie a trompei, care este cauza de infertilitate, are o singura recomandare de tratament: fertilizarea in vitro.

„in aceasta situatie lucrurile sunt relativ simple ca si conduita. Orice obstructie tubara necesita fertilizare in vitro. Foarte rar se recurge la tentativa de permeabilizare a trompelor pe cale endoscopica, procedeu care nu este standardizat si pentru care nu exista sanse reale. Fertilizarea in vitro in acest caz reprezinta optiunea cea mai importanta pentru care pacienta trebuie sa opteze cat mai repede. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa se verifice obstructia tubara pe cale laparoscopica sau printr-o radiografie care poarta numele de histerosalpingografie. Ori de cate ori se pune in evidenta o obstructie tubara reala indicatia de fertilizare in vitro este prima si singura solutie. Limita de varsta este legata de procesul de fertilizare in vitro. Exista niste reglementari etice in sensul ca se poate face fertilizare in vitro si postmenopauzal. Dar s-a constatat ca nu este corect sa se procedeze asa si s-au creat comisii etice ale medicilor care au dat niste recomandari standard ca fertilizarea in vitro sa nu se faca peste 40 de ani. Iar asta pentru ca nu sunt conditiile bune pentru a putea avea o sarcina cu succes, plus ca exista si o anumita patologie a femeii de peste 40 de ani, care poate sa devina manifesta pregnant in cursul unei sarcini. Cand vorbim de fertilizare in vitro pana la 40 de ani vorbim de fertilizare in vitro in principal cu ovocitele proprii ale pacientei. Exista si situatii rezonabile, tot in aceasta categorie de varsta, cand se recurge la donarea de ovocite. Nu este etic cel putin in momentul de fata si nu exista nici o unanimitate de vedere in lume sa se faca fertilizare in vitro post menopauzal cu donare de ovocite la varste care sa depaseasca 45 – 50 sau 60 de ani”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu.

Un articol complet despre tratamentul infertilitatii gasiti aici.

Un articol despre ce este infertilitatea puteti citi aici, iar o emisiune despre infertilitate puteti viziona aici.