Reproducerea asistata,in cazul in care femeia se confrunta cu probleme de infertilitate, respectiv fertilizarea in vitro sau tratamentul de stimulare a ovulatiei, poate fi asociata adesea sau semnificativ mai mult cu sarcinile multiple. insa odata cu acest tip de sarcina si riscurile sunt mai mari, potrivit prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Filantropia din Bucuresti.

„in fertilizarea in vitro numarul sarcinilor multiple este cu siguranta mai mare. Iar asta depinde si de numarul de embrioni care sunt transferati. Daca se transfera trei embrioni si toti trei embrionii vor prinde, acest lucru nu reprezinta o fericire pentru femeia respectiva, pentru ca sarcina cu tripleti are o incidenta mare de nastere prematura, iar o nastere prematura este grevata de complicatii seriose ale copiilor nascuti. Probabil ca numarul de doi embrioni transferati este cel mai rezonabil putand rezulta cel mult doi feti, situatie care se intalneste in reproducerea normala”, a declarat pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu.

Sarcini multiple poate genera si un anumit tratament utilizat in tratarea infertilitatii de cauza ovariana, mai exact in tratarea ovarelor polichistice.