Femeile cu un nivel scazut de activitate fizica au un risc mai mare de deces asociat bolilor cardiovasculare, arata un nou studiu

0
251

Femeile care nu sunt in forma au un risc de aproximativ patru ori mai mare de deces in urma afecţiunilor cardiovasculare sau din alte cauze in comparaţie cu cele care prezinta o capacitate ”buna” de efort fizic, conform unui studiu efectuat in Spania. 

Rata anuala de deces din cauza bolilor cardiovasculare (BCV) a fost de aproape patru ori mai mare in cazul femeilor cu o capacitate deficitara de exerciţii fizice, in timp ce rata de deces din alte cauze a fost de peste patru ori mai mare. Totodata, s-a observat o dublare a numarului de decese anuale asociate cancerului la femei cu o capacitate deficitara de exerciţii fizice, comparativ cu cele cu o condiţie fizica ”buna”, conform unui studiu efectuat in Spania şi prezentat la EuroEcho 2019, un congres al Societaţii Europene de Cardiologie, incheiat in weekend la Viena, Austria.

La studiu au participat 4.714 femei, cu o varsta medie de 64 de ani, supuse unor investigaţii ecocardiografice pe banda de alergare in urma unor boli coronariere cunoscute sau suspectate.

Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 4,6 ani, au fost consemnate 345 de decese asociate bolilor cardiovasculare, 164 in urma cancerului şi 203 decese din alte cauze.

Rata anuala de deces cauzata de BCV a fost de 2,2% la femeile cu o capacitate deficitara de exerciţii fizice, comparativ cu 0,6% la persoanele care erau in forma. Rata anuala de deces asociat cancerului a fost de 0,9% la femeile cu o capacitate deficitara de exerciţii fizice, in comparaţie cu 0,4% la cele cu activitate fizica regulata. Rata anuala de deces din alte cauze a fost de 1,4% la femeile cu o capacitate deficitara de exerciţii fizice, comparativ cu 0,3% la cele cu o forma fizica buna.

in timpul cercetarii, specialiştii au evaluat, de asemenea, funcţia ventriculului stang, una dintre camerele de pompare ale inimii. Ei au descoperit ca pacientele cu activitate cardiaca deficitara in timpul exerciţiilor fizice au prezentat un risc mai mare de deces din cauza BCV pe perioada monitorizarii.

”Analizand ambele examinari, femeile a caror inima funcţioneaza normal in timpul exerciţiilor fizice au o probabilitate mica de eveniment cardiovascular. insa, in cazul in care capacitatea lor de efort fizic este deficitara, ele prezinta şi un risc de cancer sau din alte cauze. Cea mai buna situaţie este de a avea o performanţa cardiaca normala in timpul exerciţiilor fizice şi o buna capacitate de efort”, a declarat autorul studiului, doctor Jesus Peteiro de la Spitalul Universitar A Coruna.

”Faceţi exerciţii fizice cat de mult puteţi. Activitatea fizica protejeaza de decesul din orice cauza”, a adaugat Peteiro.

Articolul precedentEurostat: Rata vaccinarii antigripale in Romania, mult sub media UE
Articolul următorApel pentru colaborare. Comisarul european pentru Sanatate cere ca toata lumea sa se implice in lupta impotriva cancerului