Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) a organizat in perioada 30 – 31 martie 2012 Adunarea Generala la care au participat reprezentantii majoritatii asociatiilor care compun FABC. in cadrul acestei adunari, a fost stabilit planul de actiune al Federatiei, precum si liniile directoare privind responsabilitatea fata de bolnavii de cancer.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania are ca si obiectiv rezolvarea problemelor intampinate de bolnavii de cancer, in special lipsa tratamanetului, precum si cea de lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Aderarea a doua noi organizatii – Asociatia P.A.V.E.L (asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer si leucemie) si Asociatia Bolnavilor de Cancer si Hepatita Oltenia va da posibilitatea FABC sa reprezinte interesele bolnavilor de cancer din Oltenia, precum si a copiilor care se confrunta cu aceasta maladie.

Interventiile Federatiei atat la Ministerul Sanatatii cat si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au atras atentia asupra situatiei dramatice cu care bolnavii de cancer se confrunta, si anume lipsa medicamentelor. De asemenea in cadrul Adunarii Generale s-a discutat un aspect care afecteaza protocoalele terapeutice din oncologie, mai exact propunerea NICE de a rationaliza consumul de medicamente, in conditiile in care pacientii cu cancer au nevoie de medicatia prescrisa conform cu stadiul bolii. FABC va inainta o scrisoare deschisa Ministerului Sanatatii prin care va cere public, comunicarea datei cand medicamentele lipsa vor fi aduse in Romania, dar si solutii de rezolvare a situatiei pacientilor pana cand aceste medicamente vor fi din nou in tara.

O alta problema discutata, cu impact asupra pacientilor cu cancer o constituie lipsa personalului medical, de aceea FABC solicita Guvernului Romaniei sa adopte masuri urgente pentru remedierea acestei situatii.