Ministerul Sanatatii a elaborat Strategia de Dezvoltare a Asistentei Medicale Primare pentru perioada 2012-2020 si planul de actiune ce vizeaza implementarea acesteia, se arata intr-un comunicat de presa.

La realizarea documentelor Ministerul Sanatatii a beneficiat de expertiza specialistilor europeni de la Oxford Policy Management, printr-un proiect finantat de Banca Mondiala. Strategia de dezvoltare a Asistentei Medicale Primare urmareste asigurarea planificarii, in urmatorii 8 ani, a resurselor umane prin crearea unui flux de medici de familie rezidenti, dar si prin crearea de posibilitati pentru medicii tineri de a intra in sistem si a deschide un cabinet de practica in medicina de familie.

De asemenea, documentul urmareste asigurarea unor metode de plata sustenabila si promotoare de performanta pentru cabinetele medicilor de familie, imbunatatirea calitatii serviciilor medicale din acest domeniu, precum si imbunatatirea capacitatii organizationale in medicina de familie.

Cele mai importante puncte ale strategiei sunt reprezentate de masurile care se vor implementa pentru imbunatatirea accesibilitatii medicinei de familie in zonele rurale si izolate. La elaborarea documentelor s-a tinut cont si de alte studii realizate de catre institutii nationale sau internationale in acest domeniu. Particularitatea o reprezinta faptul ca acestea su fost realizate dupa vizite in mai multe zone cu dificultati in asigurarea acestor servici ca de exemplu Tulcea, Vaslui, Teleorman, Botosani, Delta Dunari, zona muntilor Apuseni, dar si consultari cu cei implicati.