Febra, in primul trimestru de sarcina, ar putea produce malformatii ale inimii si fetei copilului

0
88

Oamenii de stiinta au gasit dovezi potrivit carora febra aparuta in primul trimestru al sarcinii creste riscul aparitiei unor malformatii ale inimii sau deformari ale fetei.

Potrivit studiului, o parte din defectele de nastere congenitale ar putea fi prevenite daca mamelor cu febra li se administreaza paracetamol.

„Desi cei mai multi doctori le sfatuiesc pe femei sa nu ia medicamente in timpul sarcinii, ar putea exista anumite beneficii in administrarea acestei substante pentru reducerea febrei”, spune coordonatorul studiului, doctor Eric Benner.

Pentru a observa efectul feberei asupra fatului in curs de dezvoltare, cercetatorii au studiat embrioni de pui si de peste zebra. Ei au descoperit ca celulele care au un rol esential in formarea inimii, fetei si maxilarului contin proprietati termo-sensibile.

„Am descoperit ca aceste celule contin canale ionice termo-sensibile, care se gasesc in general in neuronii senzoriali. Sunt acele canale care, atunci cand luam in mana o cana fierbinte, transmit corpului ca temperatura s-a schimbat.”, a explicat coordonatorul studiului.

Potrivit cercetatorilor, atunci cand aceste celule au fost supuse unei febre tranzitorii, embrionii au dezvoltat iregularitati cranio-faciale si defecte ale inimii. Tipul de defect constatat depinde de momentul in care a aparut febra- atunci cand are loc dezvoltarea inimii, a fetei sau a capului.

Descoperirea a fost publicata in revista Science Signaling.

Articolul precedentNumarul copiilor si adolescentilor obezi a crescut de zece ori in ultimele patru decenii
Articolul următorDormitul pe spate in sarcina tarzie poate influenta sanatatea nou-nascutului