Dormitul pe spate in sarcina tarzie poate influenta sanatatea nou-nascutului

0
52

Femeile insarcinate care dorm pe spate in ultima parte a sarcinii ar putea cauza probleme de sanatate fatului, arata un studiu publicat in revista The Journal of Physiology. Aceasta este prima cercetare in cadrul caruia specialistii au monitorizat simultan somnul bebelusilor si pozitia de dormit a viitoarelor mame.

in urma studiului, specialistii au constat ca, din a 28 saptamana de sarcina, dormitul pe spate poate determina nasterea unui copil mort.

Acestia au explicat ca atunci cand mamele dorm pe spate, fatul devine mai putin activ. Potrivit specialistilor, acesta este activ doar cand mama doarme pe o parte. in urma monitorizarilor, cercetatorii au descoperit ca atunci cand femeile insarcinate si-au schimbat pozitia, de exemplu dintr-o parte, pe spate, bebelusul a devenit rapid linistit sau nemiscat.

La realizarea studiului au participat 30 de femei insarcinate aflate intre a 34 si a 38 saptamana de sarcina, care purtau in pantec copii sanatosi. Pozitia de somn a viitoarelor mame a fost investigata cu ajutorul unor camere cu infrarosu. in acelasi timp, specialistii de la Universitatea din Auckland au monitorizat ritmul cardiac al mamei si fatului.

Coordonatorul studiului, profesorul Peter Stone a avertizat ca in situatia in care copilul nu este sanatos, precum in cazul celui cu o dezvoltare slaba, bebelusul ar putea sa nu tolereze efectul dormitului pe spate al mamei.

Articolul precedentFebra, in primul trimestru de sarcina, ar putea produce malformatii ale inimii si fetei copilului
Articolul următorCercetatorii au dezvoltat un compus care combate celulele canceroase, fara a le afecta si pe cele sanatoase