Numarul copiilor si adolescentilor obezi a crescut de zece ori in ultimele patru decenii

0
51

La nivel global, numarul copiilor si adolescentilor obezi a crescut de zece ori, in ultimii 40 de ani, arata un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cercetarea a fost publicata in revista The Lancet, cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva Obezitatii, marcate anual, la 11 octombrie.

OMS atrage atentia ca daca actualul trend continua, pana in anul 2022, numarul tinerilor obezi va fi mai mare decat al celor care au o greutate moderata sau sub limitele normale.

Pentru realizarea studiului au fost analizate inaltimea si greutate a aproape 130 de milioane de subiecti, in varsta de peste 5 ani, fapt ce a transformat cercetarea in cel mai mare studiu epidemiologic facut vreodata. Peste o mie de contribuitori au analizat indicele de masa corporala si felul in care obezitatea a evoluat in perioada 1975-2016.

Potrivit cercetarii, rata obezitatii in randul adolescentilor si copiilor a crescut de la sub 1% in randul fetelor si baietilor in 1975, la aproape 6% la fete si 8% la baieti, in 2016. Combinat, numarul obezilor a crescut de la 11 milioane in 1975, la 124 de milioane in 2016, atrage atentia OMS.

„Aceasta tendinta ingrijoratoare reflecta impactul marketingului si al politicilor alimentare globale, in urma carora alimentele sanatoase sunt mult prea scumpe pentru familiile si comunitatile sarace. Tendinta prezice formarea unei generatii de copii si adolescenti care cresc fiind obezi, fapt ce poate duce si la cresterea riscului dezvoltarii unor afectiuni specifice, precum diabetul”, spune coordonatorul studiului, profesorul Majid Ezzati.

Autorii studiului atrag atentia ca majoritatea copiilor si adolescentilor din tarile cu venit mediu (inclusiv Asia de Est, America Latina si Caraibe) au trecut rapid de la o greutate sub media normala, la obezitate.

Articolul precedentAstazi este Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. Aproximativ 5% dintre asiguratii CNAS figureaza cu retete pentru boli mintale
Articolul următorFebra, in primul trimestru de sarcina, ar putea produce malformatii ale inimii si fetei copilului