Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) sustin ca programul de oncologie este in continuare subfinantat, pacientii oncologici fiind condamnati in acest context la moarte, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa remis de FABC, dupa cea de-a IV-a editie a Conferintei Nationale FABC, ce a avut loc in perioada 29 iunie – 1 iulie 2012, la Poiana Brasov.

„Nu s-a luat nici cea mai mica masura de protejare a pacientilor cu cancer, prin accesul, firesc si legal, la tratament, la investigatii, la monitorizare, la evaluare periodica, la asigurarea continuitatii tratamentului. Astfel, cei peste 98.000 de pacienti in tratament au fost trimisi direct in fata „plutonului de executie”, cum se poate numi deja sistemul de sanatate publica din Romania. Mai mult, pacientii care nu mai raspund terapiilor conventionale si carora li se recomanda terapii inovatoare sunt pusi de catre CNAS pe o lista a mortii, numita de aceasta, „lista de ssteptare”. Bugetul alocat acestei patologii este foarte mic fata de nevoile reale, iar medicii sunt pusi in fata unor situatii imposibile de a-si tine in viata pacientii, in conditiile in care medicamentele necesare schemelor de tratament au disparut de pe piata romaneasca. Accesul la tratament a devenit din ce in ce mai dificil din cauza eternei „lipse de fonduri”. in timp ce in alte state europene durata medie de viata a populatiei creste, in Romania este mai mica cu 5 ani fata de media europeana si tot mai multi oameni mor din lipsa de medicamente sau pentru ca nu isi permit sa cumpere tratamentele recomandate de medici”, se arata in comunicatul de presa.

Altfel spus, accesul limitat la medicamente nu face decat sa ingreuneze si mai mult situatia bolnavilor oncologici din Romania si in cele din urma ii face sa renunte la tratament, dupa cum mai afirma membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Totodata, reprezentantii FABC spun ca desi ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, stie despre situatia cu care se confrunta pacientii oncologici, totusi nu a fost luata nicio masura.

in acest context, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania a cerut public premierului Victor Ponta sa intervina si sa remedieze situatia, prin finantarea, cel putin la limita de avarie, a sistemului public de sanatate din Romania.

,,Am decis ca nu ne vom opri din proteste si actiuni radicale decat atunci cand situatia noastra va intra pe un fagas de normalitate si vom fi prezenti, cu votul nostru, acolo si atunci cand se decide pentru noi, dar si la urne unde cu siguranta vom sanctiona drastic clasa politica”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

Mai mult, reprezentantii FABC sunt hotarati sa apeleze si la institutiile europene, pentru a interveni imediat si radical in politica sistemului sanitar din Romania, dupa cum se mai arata in comunicat.