Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania, intrunit la Constanta solicita modificarea Ordonantei privind prescriptia electronica, in sensul eliminarii obligativitatii ei, deoarece nu exista conditii pentru introducerea ei, se arata intr-un comunicat de presa remis Sanatatea TV.

Potrivit reprezentantilor Colegiului Medicilor din Romania, medicii nu sunt impotriva informatizarii si a prescriptiei electronice, ci impotriva unor experimente care pot sa creeze grave neajunsuri in acordarea asistentei medicale.

Colegiul Medicilor din Romania solicita eliminarea obligativitatii prescriptiei electronice doarece dupa patru ani, SIUI nu este in intregime functional, prezentand dificultati in exercitarea profesiei de medic, in incalcarea drepturilor pacientului privind confidentialitatea datelor proprii si asigurarea sigurantei acestor date. De asemenea, introducerea retetei electronice la nivelul intregii tari este o masura dificila fara experimentarea unor statii pilot si fara o pregatire corespunzatoare. Pentru spitalele si cabinetele cu venituri reduse, reteta electronica ar insemna o cheltuiala ce va fi in detrimentul pacientilor, de fonduri putand beneficia acestia prin cresterea calitatii serviciilor medicale. Astfel, cheltuielile privind functionarea si implementarea retetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sanatate si nu de cabinetele medicale si unitatile sanitare.

O alta problema care impiedica buna functionare a prescriptiei electronica este faptul ca in numeroase zone sau localitati nu se poate realiza legatura prin internet si medicii vor trebui dupa ce elibereaza reteta clasica sa introduca datele in sistem in timpul lor liber. Totodata, un aspect important in solicitarea Colegiului Medicilor este si siguranta datelor pacientilor.

„Suntem ingrijorati de faptul ca nu exista conditii de pastrare in siguranta a datelor medicale personale, pentru a nu mai aparea situatii in care a fost incalcata confidetialitatea pacientului. incalcarea confidentialittii datelor medicale este sanctionata atat de legea nr. 46/2003, cat si de Codul de Deontologie Medicala”, au declarat reprezentatii Colegiului Medicilor din Romania.

in aceste conditii, Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania solicita Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate renuntarea la obligativitatea prescriptiei electronice.