Romanii sustin necesitatea introducerii F.I.S.C.-ului pentru Pacient in legislatia pe sanatate, reiese din concluziile Raportului Sintezarealizat de Comisia de experti in urma audierii publice cu tema „Solutii pentru imbunatatirea controlului, transparentei si calitatii in sanatate”, concluzii prezentate de Coalitia „Control, Transparenta si Calitate in Sanatate” in data de 29 iunie 2012.

Astfel, Comisia a analizat cele 67 de depozitii exprimate in scris, precum si interventiile directe sustinute cu prilejul audierii publice, si a ajuns la concluzia ca 95,52% dintre cei care si-au exprimat punctele de vedere sustin necesitatea introducerii F.I.S.C.-ului pentru Pacient in legislatia pe sanatate.

F.I.S.C.-ul pentru Pacient, pe langa reducerea fraudei cu medicamentele prin aplicarea retetei electronice, va reduce concomitent frauda cu serviciile medicale fictive. Banii rezultati din reducerea fraudelor, prin implementarea retetei electronice si a F.I.S.C.-ului pentru Pacient, ar trebui sa fie folositi, in primul rand la majorarea salariilor personalului medical si auxiliar din sistemul de sanatate,aceasta fiind o conditie esentiala in cresterea calitatii serviciilor medicale oferite pacientilor, se arata intr-un comunicat de presa remis de Coalitia „Control, Transparenta si Calitate in Sanatate”.

in ceea ce priveste afisarea pachetelor de servicii medicale la sediile furnizorilor, 43,28% dintre deponenti sunt de parere ca aceasta masura va contribui la cresterea gradului de informare a pacientilor cu privire la drepturile lor, iar 49,25% dintre deponenti cred ca aceasta masura nu este suficienta si ca autoritatile ar trebui sa aplice mai multe instrumente de informare a cetatenilor. De asemenea, autoritatile ar trebui sa prevada sanctiuni drastice pentru neindeplinirea acestor masuri.

Din totalul depozitiilor colectate, 50,75% contin si alte propuneri de imbunatatire a transparentei, controlului si calitatii in sanatatea publica, decat cele avansate de Coalitie, precum prevederea in noua lege a sanatatii a unor sanctiuni pentru cetatenii ce nu efectueaza setul minim de analize in decursul unui an, privind starea lor de sanatate, deoarece nedepistarea unei afectiuni in stare incipienta atrage ulterior costuri de tratament mult mai mari.

Potrivit comunicatului de presa, Ministerul Sanatatii si-a manifestat deschiderea pentru a prelua in noua legislatie a sanatatii propunerile societatii civile, care pot aduce un plus noilor reglementari.

De altfel, Comisia de experti recomanda preluarea acestor propuneri/amendamente in cadrul noii legislatii a sanatatii, cu efect major asupra transparentizarii modului in care sunt folositi banii din sanatate si cresterii gradului de incredere a cetatenilor in sistemul public de sanatate, se mai arata in comunicat.