Explicații, acuze, promisiuni: Autoritățile constată – și după incendiul de la Crevedia – lipsa centrelor de mari arși din țară

0
289

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis marţi că România are în prezent 34 paturi de mari arşi, dintre care zece pentru copii:

„6 paturi la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, 5 paturi la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arşi Bucureşti, 5 paturi Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Sf. Spiridon Iaşi, 5 paturi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Pius Brânzeu’ Timişoara, 3 paturi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni, 10 paturi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ Bucureşti”, a detaliat ministrul în cadrul unei conferințe susținute, marți, Institutul „Matei Balş”.

„Am reuşit să repornim construcţia celor trei centre care erau abandonate la Ministerul Sănătăţii şi pentru care practic nu mai exista finanţare, am renegociat cu Banca Mondială ca să existe finanţare pentru că este nevoie de aceste paturi la nivel naţional. Cele trei centre de mari arşi care se vor dezvolta sunt cele din Timişoara, unde a şi început construcţia, care înseamnă construcţia unei clădiri noi care va cuprinde încă şase paturi de mari arşi cu terapie intensivă, şase paturi nivel intermediar şi post critic şi 5 paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă.

Aceste proiect a demarat la 4 iunie 2023, iar termenul de finalizare este februarie 2025. Pentru Târgu Mureş valoarea investiţiei este 62 de milioane de euro. Construcţia va demara în luna septembrie a acestui an, iar termenul estimat de finalizare este februarie 2025. Va conţine 5 paturi pentru pacienţi în stare critică şi zece paturi de Terapie intermediară şi îngrijire post operatorie. Pentru Spitalul de Urgenţă de Copii „Grigore Alexandrescu” valoarea investiţiei este de 77 milioane de euro. Contactul a fost semnat în luna august 2023, până la sfârşitul lunii septembrie va fi demarată construcţia acestui spital, iar termenul de finalizare este februarie 2025″, a arătat ministrul.

Clădirea de la Spitalul de Urgenţă de Copii „Grigore Alexandrescu” va avea 15 paturi pentru pacienţii critici cu terapie intensivă, 10 paturi pentru pacienţii intermediari şi pacienţi post- critici şi 10 paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă.

„Sperăm că în anul 2025 încă din primul trimestru aceste clădiri vor deveni operaţionale”, subliniază ministrul Sănătăţii.

Tot marți, întrebat despre lipsa unui centru de mari arşi, preşedintele Klaus Iohannis a nu a putut evidenția, la rândul său, decât „promisiunile” anterioare în această privință:

„Am discutat această chestiune cu conducerea spitalului şi ei mi-au spus că lucruri s-au făcut, deci progrese există, însă suntem încă departe de ceea ce s-a promis la vremea respectivă.

Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să mişte lucruri a fost prea mic. Eu cred că mai avem destul de mult de lucru, însă, pe de altă parte, cum am spus şi înainte şi aici, în Spitalul de Urgenţă, am văzut unele lucruri senzaţionale, deci progrese sau făcut, se fac, mai este mult de lucru”, a răspuns şeful statului, după ce i-a vizitat pe răniţii din exploziile de la Crevedia, internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti.

„Dar nu trebuie să ne facem ca şi cum în România nimic n-ar funcţiona. Sunt lucruri care nu funcţionează şi sunt lucruri care funcţionează. În spatele meu este un spital care este exemplar. Nu putem să aruncăm totul în aceeaşi oală.

Dar, da, sunt lucruri care nu funcţionează. Sunt instituţii care nu funcţionează, sunt persoane care sunt neglijente şi aşa mai departe, mai este mult de lucru, dar trebuie să ne apucăm şi să facem lucrurile să funcţioneze şi trebuie să facem România mai eficientă, mai puternică, mai bună, asta îmi doresc eu, asta vă doriţi dumneavoastră şi sunt convins că din ce în ce mai mulţi politicieni şi funcţionari îşi doresc acelaşi lucru, pentru asta însă trebuie să avem şi curajul să spunem lucrurilor pe nume, aici nu a funcţionat, se sancţionează, se verifică, se îmbunătăţeşte şi trecem la următoarea chestiune” – a mai completat Klaus Iohannis.

Articolul precedent(UPDATE) Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, prin campania umanitară „Donează sânge, salvează o viaţă!”, vin în sprijinul victimelor de la Crevedia
Articolul următorAutorul amenințărilor cu bombă trimise zilele trecute mai multor spitale din țară a fost prins. Ce menționează DIICOT