Exercitiile fizice regulate in interior sunt mai sanatoase pentru persoanele cu o serie de afectiuni, printre caresi boala pulmonara obstructiva cronica

0
49

Alergatul prin cartier, pedalatul pana la munca sau o plimbare mai lunga seara, pe strazi, reprezinta principala activitate fizica pentru milioane de oameni din lumea intreaga. Cercetatorii sustin insa ca aceasta nu este neaparat si cea mai sanatoasa, in special pentru persoanele cu afectiuni pulmonare, precum boala pulmonara obstructiva cronica. in cazul acestora, specialistii sustin ca este mai indicata folosirea unei biciclete in casa sau a unei benzi de alergare la sala, mai ales in zilele cu un nivel ridicat de poluare. 

„Respiratul unui aer poluat poate provoca iritatia cailor respiratorii, senzatia de sufocare si tusea. in cel mai rau caz, cineva cu o afectiune pulmonara ar putea suferi o exacerbare a simptomelor si sa aiba nevoie tratament spitalicesc”, a explicat Harriet Edwards, manager principal pentru calitatea aerului la British Lung Foundation. 

„Aceste persoane ar trebui sa monitorizeze alertele de poluare si, daca nivelurile incep sa creasca, sa urmeze sfaturile de a reduce sau de a evita exercitiile fizice in aer liber, daca medicul lor le spune acest lucru”, a adaugat Harriet Edwards. 

 

Poluarea aerului, extrem de periculoasa pentru plamani 

 

„Poluarea este asociata cu cresteri ale numarului cazurilor de astm, bronsita cronica, boli cronice de inima, accidente vasculare cerebrale si dementa”, a declarat profesorul Ian Colbeck, expert in poluare de la Universitatea Essex. 

De asemenea, poluarea creste riscul de cancer pulmonar si poate ataca dezvoltarea plamanilor copiilor, potrivit Daily Mail. 

Exercitiile fizice pot compensa unele dintre efectele nocive ale poluarii, prin reducerea inflamatiei pe care o provoaca si stimularea sistemului imunitar, explica specialistii. insa, in timpul exercitiilor fizice, rata de respiratie creste, ceea ce inseamna ca aerul mai poluat intra mai adanc in plamani, ceea ce recomanda inca o data efectuarea lor in spatii inchise.

De asemenea, din cauza faptului ca, in timpul antrenamentului, oamenii respira mai mult pe gura, nu pe nas – ceea ce ajuta in mod normal la filtrarea poluantilor cu particule mai mari – ei inhaleaza mai mult aer poluat. 

Acest lucru afecteaza persoanele cu afectiuni pulmonare, precum boala pulmonara obstructiva cronica, dar si pe cele cu boli cardiace. 

Mastile pentru fata nu protejeaza prea bine, deoarece majoritatea nu capteaza cele mai micro-particule in suspensie. „Mastile pot ingreuna respiratia, mai ales in cazul persoanelor care au o afectiune pulmonara”, a adaugat Harriet Edwards. 

Solutia ar putea fi schimbarea traseului. Potrivit expertilor, studiile au aratat ca nivelurile de poluare pe strazile mai linistite pot fi cu pana la 60% mai mici decat pe drumurile principale.

Articolul precedentEXCLUSIV Comisarul European al Sanatatiisi ministrul japonez al Sanatatii – Bacteriile multidrog-rezistente: termenul limita a expirat
Articolul următorOMS: Angajamente de donatii in valoare de peste 2,5 miliarde de dolari, in eforturile de eradicare a poliomielitei