EXCLUSIV Comisarul European al Sanatatiisi ministrul japonez al Sanatatii – Bacteriile multidrog-rezistente: termenul limita a expirat

0
44

Editorial scris de Comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis si ministrul japonez al sanatatii, muncii si bunastarii, Kato Katsunobu si tradus de Comisia Europeana. Editorialul a fost transmis in exclusivitate in Romania catre SanatateaTV.ro.

„Toamna este anotimpul sufletului”, scria Virginia Woolf, si avea dreptate. Sosirea toamnei aduce cu ea culori superbe pe care le contemplam cu incantare. Mai putin romantic este insa faptul ca toamna aduce cu ea bacterii si virusuri care au o raspandire rapida.

„Cui ii pasa de o banala raceala”, veti spune, „un mic microb n-o sa ne omoare”. Atentie, insa, e posibil sa va schimbati parerea cand veti afla ca unii dintre acesti microbi au dobandit deja superputeri.

Din ce in ce mai multe antibiotice devin ineficace ca urmare a inmultirii bacteriilor rezistente la antimicrobiene sau a asa-numitele „bacterii multidrog-rezistente”.

La nivel mondial, in jur de 700 000 de decese pot fi atribuite anual infectiilor rezultate din rezistenta la antimicrobiene.

Adeseori, cei mai slabi sufera cel mai mult: nou-nascutii, copiii mici si persoanele in varsta. Din acest motiv, in societatile care se mandresc cu atentia acordata ingrijirii persoanelor vulnerabile, precum UE si Japonia, problema rezistentei la antimicrobiene nu poate fi tratata cu delasare.

La ora actuala, putem spune ca ne confruntam cu o situatie mai mult decat urgenta. Este o situatie al carei termen limita a expirat de multa vreme.

Trebuie sa onoram angajamentele luate in cadrul reuniunii G20 de la Okayama a ministrilor sanatatii.

Știm ca rezistenta la antimicrobiene este o problema cu mai multe fatete. Ministrii sanatatii nu vor putea rezolva problema de unii singuri. Actiunile trebuie intreprinse folosind abordarea de tip „O singura sanatate”, adica prin actiuni coordonate in domeniul sanatatii publice, a sanatatii animalelor, precum si vis a vis de mediul inconjurator.

in Japonia, a fost lansat in 2016 un Plan de actiune la nivel national si am putut constata impactul pozitiv al unei abordari multisectoriale. in Japonia am redus cu succes utilizarea antimicrobienelor la oameni cu aproximativ 11 % in 2018, in comparatie cu 2013, rezultat a numeroase eforturi, inclusiv publicarea unui ghid privind utilizarea prudenta si incurajarea pediatrilor de a se abtine de la prescrierea inutila de antimicrobiene. De asemenea, am introdus in mai multe tari asiatice un sistem de supraveghere care isi propune sa contribuie la depistarea timpurie a infectilor nosocomiale cu bacterii rezistente la antimicrobiene.

La nivelul UE, Planul nostru de actiune „O singura sanatate”, impotriva rezistentei la antimicrobiene, ofera un cadru de actiune pentru a reduce aparitia si raspandirea rezistentei la antimicrobiene. Mai mult decat atat, noua legislatie a UE privind medicamentele de uz veterinar si furajele medicamentate include masuri stricte de combatere a rezistentei la antimicrobiene. in plus, orientarile UE, adoptate in 2017, asigura utilizarea prudenta a antimicrobienelor in medicina umana, in mod similar cu cele adoptate pentru medicina veterinara in 2015.

O conditie prealabila esentiala pentru combaterea rezistentei la antimicrobiene este simpla: trebuie sa utilizam antibiotice doar atunci cand acest lucru este necesar. in acest context, vaccinurile, metodele de diagnosticare imbunatatite sau terapiile alternative pot fi de folos. Prin vaccinare se reduc sansele de contractare a infectiilor si, prin urmare, nevoia de a recurge la antibiotice. Astazi ne unim fortele deoarece rezistenta la antimicrobiene reprezinta o problema la nivel mondial. Microbii nu cunosc frontiere si nu au nevoie de viza. incurajam consolidarea cadrelor internationale. Consecintele lipsei de actiune in combaterea rezistentei la antimicrobiene ar putea fi devastatoare pentru lumea noastra: 10 milioane de decese anual si 100 de mii de miliarde EUR pentru economia mondiala pana in 2050.

Prin urmare, promovarea parteneriatelor globale, precum cel dintre Japonia si UE, va deveni din ce in ce mai importanta pentru a ne proteja viitorul.

 

Articolul precedentDetinutii de la Penitenciarul Targu Mures, invatati ca 70% dintre cazurile de diabet pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos
Articolul următorExercitiile fizice regulate in interior sunt mai sanatoase pentru persoanele cu o serie de afectiuni, printre caresi boala pulmonara obstructiva cronica