Ce este sarcoidoza? Care sunt cauzele acestei afectiuni?

0
115

Sarcoidoza reprezinta o afectiune a sistemului limfatic, fara etiologie cunoscuta, care afecteaza cel mai frecvent plamanul. De multe ori sarcoidoza este depistata intamplator cu ocazia unui examen radiologic toracic, unele stadii de boala putand fi asimptomatice.

in afectarea pulmonara pacientul cu sarcoidoza acuza tuse, dispnee, iar atunci cand alte organe sunt implicate simptomele variaza in concordanta cu localizarea. Alte organe frecvent implicate sunt ochiul, sistemul nervos, pielea, cordul.

Sarcoidoza afecteaza in principal categoria de varsta 20-30 de ani, dar poate fi pus un diagnostic si la pacienti de alte varste.

 

Cauzele sarcoidozelor

 

intre cauzele luate in discutie in sarcoidoze sunt cauzele genetice, observandu-se o incidenta mai mare in anumite familii si la populatia afro-americana, precum si in infectiile cu micobacterii care par a fi responsabile de formele cronice.

Reactia imuna declansata la pacientul cu sarcoidoza induce cresterea numarului de limfocite, cu modificarea raportului normal al limfocitelor T CD4+ / Limfocite T CD8+, cu cresterea primelor la valori de 3,5 pana la 15 x valoarea normal.

Diagnosticul de sarcoidoza a aparatului respirator se pune cu ajutorul unei echipe multidisciplinare, in care, alaturi de pneumolog este implicat medicul radiolog, chirurgul toracic si medicul anatamo-patolog.

Tratamentul se indica pentru a ameliora simptomatologia pacientilor si este prescris numai de medicul specialist.

De regula durata intregului tratament este de 12 luni cu prelungirea acestuia in formele severe, insa medicul este cel care decide.

Articolul precedentDetinutii de la Penitenciarul Targu Mures, invatati ca 70% dintre cazurile de diabet pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos
Articolul următorExercitiile fizice regulate in interior sunt mai sanatoase pentru persoanele cu o serie de afectiuni, printre caresi boala pulmonara obstructiva cronica