Cercetatorii americani au realizat un nou studiu conform caruia exercitiile fizice intaresc muschii care ajuta la incetinirea declinului mental, imbunatatind in acelasi performantele cognitive.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 86 de femei care se confruntau cu deficiente cognitive minore, care in timp duc la aparitia dementei. Participantele la studiu, cu varste cuprinse intre 70 si 80 de ani au fost impartite in trei grupuri. Femeile din primul grup au urmat un antrenament de forta, folosind gantere si echipamente de sala, pe cand cel de-al doilea grup a fost supus unui program de exercitii cardiovasculare bazat pe plimbari in aer liber. Al treilea grup a fost format din femei care au realizat exercitii rudimentare pentru echilibru si tonifiere.

Dupa sase luni, rezultatele cercetarilor au aratat ca femeile din primele doua grupuri s-au descurcat mai bine la o serie de teste cognitive, spre deosebire de femeile din ultimul grup. Participantele care au urmat programul de forta au aratat o imbunatatire majora a raspunsurilor la anumite sarcini mentale care presupun functii executive.

De asemenea, sporirea masei musculare duce la cresterea nivelului sangvin al hormonului IGF-1, proces ce ar putea fi benefic pentru creier. Totodata specialistii sunt de parere ca acest hormon ar putea favoriza cresterea si diferentierea neuronilor, imbunatatind functionarea creierului.