Consumul de afine si capsune ajuta la prevenirea declinului mental, aparut odata cu trecerea anilor, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceste fructe pot incetini procesul de imbatranire a creierului cu pana la doi ani si jumatate. Acest lucru este posibil datorita continutului ridicat de flavonoide, antioxidanti care protejeaza organismul uman de o gama larga de boli, detinut de afine si capsune.

La realizarea studiului au participat peste 120.000 de femei cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani. Participantele au completat periodic, incepand cu anul 1976, chestionare legate de starea de sanatate si stilul de viata. De asemenea, intre anii 1995 si 2001, din doi in doi ani, participantelor la studiu, care aveau varsta de peste 70 de ani li s-au evaluat functiile cognitive.

Rezultatele ulterioare au evidentiat ca un consum moderat de afine si capsune incetineste declinul cognitiv la femeile in varsta. in cazul femeilor care au consumat cantitati importante de afine si capsune rezultatele au fost impresionante, intarzierea declinului mental a atins doi ani si jumatate.

intarzierea declinului mental este posibila datorita continutului ridicat de flavonoide, care au rolul de a atenua stresul si inflamatiile care contribuie la deteriorarea cognitiva. De asemenea, antioxidantii din aceste fructe au rolul de a neutraliza radicalii liberi care deterioreaza membranele celulelor si ADN-ul.

in ciuda acestei descoperiri, oamenii de stiinta vor sa realizeze si alte studii care sa concluzioneze ca antioxidantii din fructele de padure sunt benefice creierului. Totodata, expertii sunt de parere ca rezultatele acestor studii ar trebuie sa influenteze adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, care sa impiedice deteriorarea cognitiva.