EXCLUSIV Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor: Trebuie să privim boala ca pe un partener de viață

0
291

Un pacient care a beneficiat de un transplant își poate relua activitatea zilnică dacă aceasta este o muncă ușoară, de birou, fără efort fizic prelungit. El trebuie să fie atent însă la viața de zi cu zi pentru că, după cum a subliniat preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, o simplă înțepătură în deget sau o banală răceală pot duce la probleme grave de sănătate sau chiar la deces.

În contextul Zilei Naționale a Donatorului de Organe, marcată anual pe 16 iulie, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, a explicat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că acest lucru se întâmplă pentru că indiferent de tipul de transplant, imunitatea unui beneficiar este scăzută din cauza medicației imunosupresoare.

„Un pacient care a beneficiat de un transplant își poate relua activitatea zilnică dacă a avut o activitate de birou, ușoară, care să nu necesite un efort fizic prelungit, să nu stea în soare, în intemperii, să nu fie în relație cu publicul. Noi, toți pacienții cu transplant, indiferent de tipul organului, avem imunitatea scăzută, pentru că medicația imunosupresoare tocmai acest rol îl are, de a ne scădea imunitatea, pentru ca organismul nostru să nu poată să respingă grefa. Având imunitatea scăzută, suntem cei mai preduspuși la orice pericol. Și în timpul pandemiei, noi am fost cei mai vizați”, a afirmat Gheorghe Tache.

Acesta a atenționat că până și o simplă înțepătură în deget, dacă se folosește un dezinfectant, poate cauza probleme grave.

„Avem cazuri când de la un trandafir, s-a înțepat în ghimpele de pe tulpină și i-a creat probleme grave de sănătate. La fel, o banală răceală, pentru că poate să evolueze foarte mult, iar pe fondul unei imunități scăzute pe care noi o avem, boala să avanseze într-un ritm rapid, mai ales dacă mai avem și anumite probleme de sănătate. Avem cazuri de acest gen, când au decedat, și este vorba despre colegi tineri, de 30 de ani. Rsicul este mare din acest punct de vedere, dar cu atenție, și cu respectarea tuturor indicațiilor medicilor din centrele de transplant, putem merge înainte în siguranță”, a spus preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Viața după transplant: Beneficiarii trăiesc tot mai mult 

Chiar și în aceste condiții, Gheorghe Tache a spus că durata de viață a celor care au beneficat de un transplant crește de la an la an, existând pacienți cu transplant realizat în urmă cu aproape 27 de ani.

„Medicii noștri au căpătat multă experiență, noi, ca pacienți, avem mai multe posibilități de informare-documentare, interacționăm și cu colegi din spațiul european. Noi trebuie să înțelegem că toată viața vom fi pacienți cronici, chiar dacă am făcut transplant, dar nu trebuie să o privim ca pe o povară, ci trebuie să o privim ca pe un partener de viață. Cu cât ne respectăm mai bine unul pe celălalt, pacientul și boala, cu atât o ducem mai bine. Dacă unul dintre noi îl șicanează pe celălalt, acolo vor fi probleme”, după cum a afirmat Gheorghe Tache.

În ceea ce privește activitatea de transplant derulată în România, Gheorghe Tache apreciază că ne aflăm „cam pe ultimul loc la nivel european în ceea ce privește raportarea donatorilor la 1 milion de locuitori”.

„La nivel de Asociație, facem campanii de informare și conștientizare a populației, despre donare, despre transplant, pentru ca șansa la o nouă viață să crească. Oamenii sunt receptivi. Avem această trăsătură, această genă în noi, ca să ne ajutăm. Caracterul altruist și de a ajuta aproapele există la nivel național, dar oamenii nu cunosc legea, nu cunosc ce pași trebuie să facă. Dacă din timpul vieții, vrem să ne înscriem în Registrul Donatorilor, ca atunci când, dacă vom fi în moarte cerebrală să ne fie prelevate organele, putem să ne dăm consimțământul de acum. Și este o acțiune legală, dar particularitățile nu sunt bine cunoscute”, a explicat Gheorghe Tache.

Gheorghe Tache a vorbit despre importanța listelor de așteptare.

„Acum ne interesează soarta pacienților care sunt înscriși pe lista de așteptare și au nevoie urgentă de un organ salvator.Trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi s-ar putea ca într-un anumit moment să avem nevoie, pentru noi sau pentru o persoană dragă nouă, de un transplant, de o șansă la nouă viață. Abia atunci înțelegi cu adevărat ce înseamnă acest caracter de altruism”, a spus Gheorghe Tache.

Viața după transplant: Situația generată de pandemie 

Potrivit acestuia, anul trecut și anul acesta a fost situația generată de pandemie, unde activitatea pe linie de transplant a fost redusă în mod semnificativ din cauza faptului că multe secții de terapie intensivă au trebuit să fie direcționate pentru tratarea pacienților COVID-19.

„Dar totuși, s-a reușit acolo unde s-a putut să fie prelevate și asigurate condițiile necesare de securitate și să poată fi prelevat în deplină siguranță pentru personal, dar și pentru noi, pacienții. La posibilitățile pe care le avem, suntem în urmă față de alte țări. De exemplu, cum este Croația, o țară de top în ceea ce privește transplantul. Este o țară mai mică, dar datorită legislației și a muncii din planul informării, oamenii acolo știu foarte bine ce însemnă”, a adăugat Gheorghe Tache.

Potrivit acestuia, cel mai bun mesaj de a duce o campanie de informare în rândul populației este însuși pacientul care a beneficiat de un transplant.

„Oamenii au multă încredere în noi pentru că mesajul nostru este unul de suflet, noi am trecut prin această procedură și știm exact care sunt trăirile și mai ales care este adevărul despre această nouă șansă la viață”, a punctat Gheorghe Tache.

Acesta a reamintit că Ziua Națională a Donatorului de Organe este o acțiune care a fost inițiată de Asociaţia Transplantaţilor din România, „pentru că în felul acesta am vrut să ne manifestăm recunoștința și mulțumirea noastră față de cei care ne dau o șansă vieții noastre printr-o parte din trupul lor, ca noi să putem să trăim. Legea păstrează confidențialitatea datelor și nu știm cine este acel donator. Mulți colegi pot doar să se roage pentru cel de la care a primit organul salvator. Am găsit această rezolvare, prin crearea unei troițe la Institutul Clinic Fundeni, în curtea bisercii de acolo”.

Astfel, Gheorghe Tache a spus că Ziua Națională a Donatorului de Organe este o acțiune inițiată de pacienți, în memoria donatorilor de organe, dar recunoștiința și mulțumirea se îndreaptă și față de medic, și față de toți care au participat și acționează pe segmentul acesta larg al transplantului de organe.

 

 

 

 

Articolul precedentStella Kyriakides: Varianta Delta a coronavirusului creează o situaţie fragilă şi periculoasă în acelaşi timp
Articolul următorPeste 1 milion de certificate digitale descărcate din aplicația informatică