Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a explicat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că atunci când folosim aerul condiționat normal, așa cum avem acasă, sau în fiecare încăpere de exemplu, și este un spațiu închis în care se rulează pentru aceleași persoane, utilizarea nu este un pericol.

Pe de altă parte, în clădirile mari, este posibil ca prin intermediul aerului condiționat, prin rularea acestuia, să se livreze diverse tipuri de germeni în toate încăperile unde ajunge aerul respectiv.

Din acest motiv, în clădirile unde există acest tip de aer condiționat pe coloană, se recomandă ca în această perioadă, și în general, atunci când este posibilitatea de transmitere de germeni, să nu fie folosit acest tip de aer condiționat.

“Contează foarte mult și tipul de aer condiționat, atunci când se asigură în instituții, în mai multe camere și există o instalație de aer condiționat comună, este posibil ca prin rularea aerului, să se livreze diverse tipuri de germeni în toate încăperile unde ajunge acest aer. Din acest motiv, în clădirile unde există acest tip de aer condiționat pe coloană, se recomandă ca în această perioadă, și în general, atunci când este posibilitatea de transmitere de germeni, să nu fie folosit acest tip de aer condiționat”, a precizat medicul.

Dr. Sandra Alexiu atenționează că pe timp de vară, trebuie ținut cont ca diferențele de temperatură să nu fie foarte mari între afară și interior, pentru că atunci când ieșim de la o temperatură foarte scăzută la una foarte ridicată, organismul are nevoie de timp să se adapteze.

“Ieșirea bruscă nu este bine percepută, putem avea lipotimii sau crize de tip respirator, și în general diferența mare de temperatură nu este bine percepută. La fel și revenirea de la căldură, în interior, unde temperatura este foarte scăzută este greu tolerat de om.”, a explicat medicul.

Potrivit Sandrei Alexiu, se recomandă ca atunci când ne pregătim să ieșim din interior, să modificăm temperatura astfel încât să se apropie cât mai mult de cea de afară.

Totodată, medicul de familie a spus că aerul condiționat poate crea unele probleme unor persoane, pentru că poate modifica atmosfera și determina uscarea mucoaselor, iar la cei care au afecțiuni ale mucoasei nazale, poate determina senzația care irită și problemele care apar de aici.

În ceea ce privește alergiile, medicul a explicat:

“În general, alergiile sunt determinate de un alergen. Dacă se împrăștie prin aer polen sau praf sau alte elemente care produc alergii, sigur că putem vorbi și de alergii, dar nu de la aerul condiționat în sine. Facem alergii pentru că în curentul de aer care vine pot exista alergeni, iar persoanele care sunt predispuse, sigur sunt mai expuse la alergeni”, a spus Sandra Alexiu.

Referitor la temperatura recomandată pentru încăperi, medicul a spus că aceasta ar trebui să fie între 20 și 22 de grade, dar se acceptă variațiuni, dacă afară sunt 40 de grade, nu se recomandă să fie o diferență atât de mare.

“Contează însă și felul în care tolerăm. Sunt persoane care tolerează temperaturi ridicate și persoane care tolerează temperaturi mai scăzute. Trebuie ținut cont și de gradul de încărcare cu umezeală care poate face ca, deși temperatura nu este foarte ridicată, toleranța acestei temperaturi să fie modificată. În general, nu se recomandă ca temperatura din interior să fie mai mică de 20 de grade”, a precizat Sandra Alexiu.

Aeasta a completat că aparatele de aer condiționat moderne permit o redirecționare a paletelor, astfel încât curentul de aer rece să poată fi direcționat, putându-se de asemenea regla și viteza fluxului de aer.

“Având viteza mai scăzută, gradul de mobilizare și vehiculare a germenilor este foarte mic”, a precizat medicul.