Reprezentanții Federației “Solidaritatea Sanitară” din România solicită revizuirea regimul de pensionare a angajaților din sănătate. Solicitarea sindicaliștilor revine în contextul dezbaterii proiectului Legii privind carantina și izolarea.

Potrivit Federației “Solidaritatea Sanitară”, cei mai mulți dintre salariații din sănătate ajung la echivalentul a 60 de ani de muncă, prin intermediul mai multor contracte individuale de muncă, iar acești salariați trebuie să aibă dreptul de a se pensiona după ce au îndeplinit echivalentul a cel mult 45 de ani de activitate, asemenea tuturor cetățenilor din România.

De asemenea, potrivit sindicaliștilor, “mulțimea locurilor de muncă în care salariații își desfășoară activitatea, de facto, în condițiile aferentei grupei I (ex. UPU, ATI, B.O. etc.). Acești salariați trebuie să beneficieze de iure de drepturile aferente salariaților care își desfășoară activitatea în condiții speciale de muncă”.

Sindicaliștii mai cer ca toți salariații implicați în această perioadă în lupta împotriva COVID-19 trebuie să fie considerați ca desfășurându-și activitatea în condiții speciale de muncă.