EXCLUSIV Accesul nou-născutului, cu risc crescut, la servicii medicale de calitate nu este încă realizat

0
310

Prof. dr. Simona Vlădăreanu, medic primar Neonatologie, Șef Secția Clinică Neonatologie din cadrul Spitalului Elias și președintele Comisiei de Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătății, consideră, în contextul temei Zilei Mondiale a Sănătății din 2021 – ”Construim o lume mai dreaptă și mai sănătoasă” -, că accesul pacientului nou-născut, cu risc crescut, la servicii medicale de calitate, standardizate, nu este încă realizat.

”Deși suntem încă în plină pandemie, pe un drum cu multe necunoscute, e bine să ne bucurăm de fiecare zi din viața noastră și să ne străduim să ne păstram și să ne proiectăm în continuare idealurile. Când vorbim de sănătatea noastra, ca indivizi ai unei societăți inechitabile din multe puncte de vedere, sigur nu vom regăsi echitatea în cadrul sistemului de sănătate. În domeniul Neonatologiei, avem o structurare ierarhizată a Maternităților și a serviciilor medicale oferite nou-născutului, care pe hârtie arată minunat, dar în realitate are multe aspecte ce trebuie neapărat reevaluate și corectate. Altfel spus, accesul pacientului nou-născut, cel cu risc crescut (cum este nou-născutul prematur, cu restricție de creștere intra-uterină, cel din mamă cu diabet gestațional, HTA de sarcină, din gravidă cu infecție severă cu SARS-CoV-2, etc)  la servicii medicale de calitate, optime, standardizate nu este încă realizat”, a declarat prof. dr. Simona Vlădăreanu pentru Sanatatea.TV și RoHealthReview.ro.

O asistență medicală optimă, de calitate și sigură pentru pacient implică obligatoriu un număr suficient de medici și asistente

Președintele Comisiei de Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătății a mai precizat că, în acest moment, problemele din domeniul neonatologiei sunt ”multiple și diverse” și vizează mai multe aspecte.

”Fie țin de lipsa resursei umane, de nivelul de competență profesională, de nivelul de dotare cu echipamente moderne, de accesul la servicii de laborator și imagistică 24/24 ore fie, cel mai dificil, de atitudinea umană, de apriga rezistență la schimbare și de lipsa comunicării și transparenței în demersurile necesare. Categoric că trebuie prioritizate aceste minusuri și, cel mai urgent, este necesară o evaluare transparentă a secțiilor de Neonatologie din țară, cu declararea onestă a deficitelor existente: lipsa de personal medical, medici specialiști și asistente de neonatologie și nivelul de dotare cu echipamente. O asistență medicală optimă, de calitate și sigură pentru pacient implică obligatoriu un număr suficient de medici și asistente, este ca și o AXIOMĂ (nu mai trebuie demonstrată). De asemenea, dezvoltarea unui sistem de transport neonatal terestru bine organizat, la standarde moderne și cu personal instruit și calificat în asigurarea asistenței medicale pentru nou-născutul cu risc și a unei  baze  electronice de date la nivel național cu accesul direct al secțiilor la locurile libere de ATI pentru a facilita procesul de transfer. Soluții se găsesc întotdeauna, doar să vrem. Totul depinde de noi ca indivizi ai unei comunități pe care dorim să o dezvoltăm, să o promovăm sau, din contra, să rămânem tributari unor cutume și să ne opunem schimbării”, a mai subliniat prof. dr. Simona Vlădăreanu.

Resursa umană, una dintre problemele care necesită rezolvare în domeniul neonatologiei

Resursa umană reprezintă o problemă și în ceea ce privește specialitatea de Neonatologie. La nivel național există 500 de neonatologi, număr insuficient pentru necesarul actual, distribuția fiind neomogenă.

”Personalul medical de specialitate nu acoperă necesarul din secțiile de Neonatologie. Sunt aproape 500 de neonatologi, necesarul e dictat de numărul de nașteri, de categoriile de nou-născuți cu risc și de legislația în vigoare care prevede un număr de personal specializat per pacient (în funcție de complexitatea cazului, a patologiei). Acest număr nu satisface necesarul actual. În aproximativ 10 -12  județe din țară, numărul de medici specialiști neonatologi este sub 5, ceea ce pune la mare risc îngrijirea de calitate a pacientului, dar și riscul de malpraxis pentru personalul medical. De aceea este obligatoriu ca aceste situații să fie identificate, analizate și rezolvate într-un mod optim și cât se poate de rapid”, a subliniat șeful Secției Clinice Neonatologie din cadrul Spitalului Elias.

Prof. dr. Simona Vlădăreanu: Susțin în continuare propunerea de scoatere la concursul de rezidențiat a unor locuri cu post, acolo unde personalul este deficitar

Potrivit prof. dr. Simona Vlădăreanu, Comisia de Neonatologie din Ministerul Sănătății a identificat unele soluții în vederea atragerii studenților spre specialitatea de Neonatologie, dar și pentru a acoperi necesarul de specialiști neonatologi acolo unde acesta este deficitar.

”În ideea atragerii studenților către această specialitate am elaborat o curriculă nouă, modernă și atractivă de pregătire în rezidențiat intrată în vigoare din  anul acesta, 2021. De asemenea, din poziția de Președinte al Comisiei de Neonatologie din Ministerul Sănătății, am susținut și susțin în continuare propunerea de scoatere la concursul de rezidențiat a unor locuri cu post, exact acolo unde personalul este deficitar”, a mai precizat prof. dr. Simona Vlădăreanu pentru Sanatatea.TV și RoHealthReview.ro.

A fost elaborată și Metodologia de îngrijire a nou-născuților cu suspiciune/ confirmare COVID-19

Pandemia de COVID-19 a făcut necesară și existența unei metodologii de îngrijire a nou-născuților cu suspiciune/ confirmare de COVID-19, precum și unele actualizări ale metodologiilor existente.

”În contextul actual al pandemiei, Comisia de specialitate a venit imediat în sprijinul specialiștilor neonatologi prin elaborarea Metodologiei de îngrijire a nou-născutului cu suspiciune/ confirmare COVID-19. De asemenea, am realizat actualizări ale Metodologiei în funcție de dovezile nou apărute în literatura de specialitate, pentru a permite atât personalului medical cât și pacienților să rămână în siguranță. Totuși, în prezent, este de neînțeles ce se întâmplă la Ministerul Sănătății cu noile decizii privind îngrijirea nou-născuților din mamă cu COVID-19, decizii care nu au în vedere măsuri și recomandări pentru pacientul critic sau potențial critic. Practic, s-a anulat un ordin (nr. 555) bine elaborat și s-a înlocuit cu ceva de neînțeles (nr. 434), care în loc să clarifice doar produce neînțelegeri. Este păcat pentru efortul conjugat de până acum atât al specialiștilor cât și al autorităților”, a mai subliniat Președintele Comisiei de Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătății.

Neonatologia din România începe să fie pe o pantă ascendentă

Cu toate dificultățile, prof. dr. Simona Vlădăreanu este de părere că neonatologia din România începe să fie pe o pantă ascendentă, elita universitară având un rol esențial în acest sens.

”Cred că și în România putem spune că, azi, Neonatologia începe să fie pe o pantă ascendentă. Tot mai mulți studenți aleg această specialitate și asta reprezintă și rodul elitei universitare care se implică din ce în ce mai mult în educarea acestor tineri studenți și rezidenți. Neonatologia este o specialitate de viitor, frumoasă și atractivă. Dezvoltarea tehnologică este uriașă în acest domeniu, noi echipamente și moduri de lucru sunt mereu aduse în practica clinică permițând o mai bună îngrijire a pacientului, cu reducerea importantă a mortalității și morbidității perinatale. Pe partea de cercetare se publică necontenit nenumărate studii, articole, ghiduri, consensuri care aduc neonatologilor informații prețioase bazate pe dovezi, ceea ce implică o mai bună înțelegere a patologiilor neonatale și, astfel, o creștere a calității actului medical. De Ziua Mondială a Sănătății 2021 îmi doresc să rămânem sănătoși și să găsim  normalitatea și mai ales fericirea  oriunde  ne-am afla. Fă ceva minunat! Oamenii ar putea imita gestul tau!”, a mai menționat prof. dr. Simona Vlădăreanu pentru Sanatatea.TV și RoHealthReview.ro.

 

 

 

 

Articolul precedentProiect de hotărâre pentru eliminarea plafonului maxim al alocației de hrană din spitale,în dezbatere publică
Articolul următorCNAS: Vaccinarea, cea mai eficientă soluție pentru a învinge pandemia de COVID-19