Evolutia prevalentei hipertensiunii arteriale in Romania, discutata de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii

0
335

Hipertensiunea arteriala (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat numar de decese, atat pe plan global, cat si in Romania.

Raportat la impactul pe care il are din punct de vedere al afectiunilor cardiovasculare, hipertensiunea arteriala este asociata cu 62% din totalul deceselor inregistrate in tara noastra1, care in 2014 s-au ridicat la 254.7912.

Aparitia hipertensiunii arteriale este, in majoritatea cazurilor, declansata de factorii dependenti de stilul de viata, care pot fi modificati. De aceea, cresterea gradului de constientizare a acestei afectiunii este unul dintre obiectivele de baza in combaterea efectelor HTA la nivel populational, obiectiv ce este promovat cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii, marcate in fiecare an in data de 17 mai.

Dintre factorii care determina aparitia hipertensiunii, se estimeaza ca dieta nesanatoasa este asociata cu aproximativ jumatate din cazuri, in timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scazut de potasiu, generat de o cantitate mica de legume si fructe in alimentatie, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune4. Obezitatea, consumul excesiv de alcool,inactivitatea fizica, consumul de tutun sunt de asemenea factori care contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale.5

Abordarea problematicii hipertensiunii arteriale in Romania implica componentele de preventie, control si educatie, dar si interactiunea cu alte afectiuni din sfera cardiovasculara, metabolica, renala si neurologica.

in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii, Societatea Romana de Hipertensiune organizeaza o serie de evenimente inBucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara pentru a prezenta opiniei publice problematica si impactul hipertensiunii arteriale la nivel populational.

Agenda manifestarilor vizeaza si prezentarea unor date preliminare ale celui mai recent Studiu Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romania – SEPHAR III, derulat de catre Societatea Romana de Hipertensiune.

Prin derularea SEPHAR III, Societatea Romana de Hipertensiune si-a propus realizarea evaluarii prevalentei HTA si a principalilor factorilor de risc cardiovascular precum si identificarea tendintei lor evolutive,date ce sunt absolute necesare dezvoltarii unor strategii nationale de preventie a bolilor cardiovasculare in Romania.

Proiectul SEPHAR III s-a desfasurat in doua etape:

a· Etapa 1: Bucuresti – Ilfov: s-a desfasurat in perioada 16 noiembrie – 23 noiembrie 2015, servind totodata drept etapa pilot a studiului;

a· Etapa 2: Etapa nationala: s-a desfasurat in perioada 15 februarie – 25 aprilie 2016.

Desfasurarea propriu-zisa in teren a studiului s-a efectuat prin deplasarea simultana a trei caravane „SEPHAR BUS” – practic fiecare fiind un cabinet medical mobil cu dotare complexa, in toate localitatile de unde au fost selectati subiectii, adica 42 orase si 42 comune.

in total au fost inrolati 2065 de adulti cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani, ce au fost anterior selectatati aleatoriu printr-un procedeu de esantionare proportional multistratificata de la nivelul intregii tari.

Fata de precedentele doua editii ale studiului, SEPHAR III a adus un element de noutate important pentru cercetarea epidemiologica din Romania: SEPHAR follow-up. Astfel, subiectii inclusi in studiu vor putea fi monitorizati anual, prin intermediul unor vizite de urmarire.

Un alt beneficiu al SEPHAR III l-a reprezentat introducerea testelor de laborator si paraclinice ce au permis realizarea unei evaluari complete a riscului cardiovascular si de care participantii la studiu au beneficiat in mod gratuit.

La sfarsitul studiului, fiecare participant va primi un raport medical privind starea sa de sanatate pe baza rezultatelor inregistrate la aceste evaluari.

De asemenea, in cadrul studiului SEPHAR III au mai fost analizate: prevalenta sindromului de apnee in somn, starea de depresie a populatiei adulte si complianta la tratament.

Surse:

1 SEPHAR I si II

2 http://www.insse.ro/cms/files/publicatii/Romania_in_Cifre_2014.pdf

4,5 http://www.worldhypertensionleague.org/index.php/j-stuff/resource-center

Articolul precedentZiua Mondiala a Intolerantei la Gluten 2016
Articolul următorIn Cluj-Napoca, datele preliminare SEPHAR III releva o prevalenta a hipertensiunii arteriale de 46,2%, sub media nationala