In Cluj-Napoca, datele preliminare SEPHAR III releva o prevalenta a hipertensiunii arteriale de 46,2%, sub media nationala

0
89

Datele preliminare ale Studiului SEPHAR III releva o prevalenta a hipertensiunii arteriale in Cluj-Napoca de 46,2%, sub media nationala. De altfel este si cea mai scazuta rata a prevalentei comparativ cu Timisoara (55.6%), Bucuresti (50.6%) si Iasi (47.4%).

in ceea ce priveste prevalenta hipertensiunii la populatia adulta din Romania, cel mai recent Studiu Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romania – SEPHAR III, derulat de catre Societatea Romana de Hipertensiune, arata ca aceasta se afla pe o panta ascendenta. 49.5% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani sunt hipertensivi, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiectii inrolati in studiu.

De altfel, precedenta editie a studiului SEPHAR, desfasurata in 2012, a indicat o prevalenta a hipertensiunii arteriale, la nivelul intregii de tari, de 40.4%.

Rezultatele interimare ale SEPHAR III mai arata ca regiunea Nord-Vest inregistreaza o prevalenta de 50.7%, situandu-se deasupra mediei nationale, la fel ca si regiunile Vest (58.3%), Sud-Vest (53.2%) si Bucuresti-Ilfov (51.9%). Pe de alta parte, zonele cu prevalentele cele mai scazute sunt Centru (47.4%), Sud (46.7%) si Sud-Est (44.3%).

Prin derularea SEPHAR III, Societatea Romana de Hipertensiune si-a propus realizarea evaluarii prevalentei HTA si a principalilor factorilor de risc cardiovascular precum si identificarea tendintei lor evolutive, date ce sunt absolute necesare dezvoltarii unor strategii nationale de preventie a bolilor cardiovasculare in Romania.

Hipertensiunea arteriala (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat numar de decese, atat pe plan global, cat si in Romania.

Aparitia hipertensiunii arteriale este, in majoritatea cazurilor, declansata de factorii dependenti de stilul de viata, care pot fi modificati. De aceea, cresterea gradului de constientizare a acestei afectiunii este unul dintre obiectivele de baza in combaterea efectelor HTA la nivel populational, obiectiv ce este promovat cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii, marcate in fiecare an in data de 17 mai.

Dintre factorii care determina aparitia hipertensiunii, se estimeaza ca dieta nesanatoasa este asociata cu aproximativ jumatate din cazuri, in timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scazut de potasiu, generat de o cantitate mica de legume si fructe in alimentatie, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune. Obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizica, consumul de tutun sunt de asemenea factori care contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale.

Articolul precedentEvolutia prevalentei hipertensiunii arteriale in Romania, discutata de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii
Articolul următorOFICIAL: Vlad Voiculescu, propus la conducerea Ministerului Sanatatii