Datele preliminare ale studiului SEPHAR III: Prevalenta hipertensiunii arteriale la nivelul Timisoarei, peste media tarii

0
58

Timisoara se afla peste media nationala in ceea ce priveste hipertensiunea arteriala, potrivit datelor preliminare ale SEPHAR III – Studiul Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romaniaa¸ prezentate in cadrul unei conferinte de presa, in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii.

Prevalenta hipertensiunii arteriale la nivelul Timisoarei se ridica la 55.6%, in timp ce media nationala este de 49.5%, dupa evaluarea rezultatelor testarilor pentru 86% dintre subiectii inrolati in studiu.

„Rezultatele interimare care s-au analizat pe 86% dintre subiectii inrolati, ceea ce reprezinta 1777 de subiecti din cei 2065 arata o prevalenta, la nivelul intregii tari, a hipertensiunii arteriale, pana acum, de 49.5% (a€¦) din pacate, in Timisoara avem cea mai mare prevalenta. Ne aflam la ora actuala, din aceasta analiza preliminara cu o preponderenta de 55.6%. Asta inseamna ca mai mult de 5 din 10 pacienti sunt hipertensivi”,a explicat prof. univ. dr. Daniel Lighezan, sef al Clinicii de Medicina Interna, Spitalul Municipal de Urgenta Timisoara.

Studiul SEPHAR III a fost derulat de catre Societatea Romana de Hipertensiune, pe un esantion de 2065 de adulti din intervalul de varsta18-80 de ani si s-a desfasurat in doua etape:

a· 16 noiembrie – 23 noiembrie 2015 – etapa pilot a studiului, in regiunea Bucuesti-Ilfov

a· 15 februarie – 25 aprilie 2016 – etapa nationala.

Aparitia hipertensiunii arteriale este, in majoritatea cazurilor, declansata de factorii dependenti de stilul de viata, care pot fi modificati. De aceea, cresterea gradului de constientizare a acestei afectiunii este unul dintre obiectivele de baza in combaterea efectelor HTA la nivel populational, obiectiv ce este promovat cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii, marcate in fiecare an in data de 17 mai.

in cazul persoanelor cu diabet, de exemplu, impactul hipertensiunii este si mai ridicat, la fel cum si incidenta diabetului zaharat este chiar si dubla la persoanele cu hipertensiune, fata de restul populatiei, a precizat prof. univ. dr. Romulus Timar, sef al Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara, in cadrul conferintei de presa: „Din pacate, daca prevalenta hipertensiunii arteriale in populatie, ati vazut, este de 50-60%, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ajunge pana la 70-75%. si fenomenul invers este valabil. Pacientii cu hipertensiune arteriala au incidenta diabetului zaharat de 2-3 ori mai mare decat pacientii fara hipertensiune arteriala”.

Totodata, hipertensiunea arteriala este mai prevalenta in randul persoanelor cu boala cronica de rinichi: in cazurile avansate ale bolii renale, peste trei sferturi dintre persoanele afectate vor dezvolta hipertensiune arteriala.

„Insuficienta renala generata de hipertensiune arteriala, insuficienta care necesita dializa, in realitate reprezinta a doua mare cauza de insuficienta renala tratata prin epurare extra-renala in toata regula. in aceasta relatie, pe masura ce insuficienta renala se instaleaza, creste si prevalenta hipertensiunii arteriale. Deci numarul de persoane care dezvolta hipertensiune arteriala, astfel ca in forme avansate a bolii cronice de rinchi cand putem pesupune ca s-a pierdut 70-80% din functia renala, aproximativ 80-85% vor dezvolta hipertensiune arteriala”, a explicatconf. univ. dr. Adalbert Schiller, sef al Clinicii de Nefrologie „Prof. dr. Constantin Zosin”, Spitalul Judetean de Urgenta Tmisoara.

Dintre factorii care determina aparitia hipertensiunii, se estimeaza ca dieta nesanatoasa este asociata cu aproximativ jumatate din cazuri, in timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scazut de potasiu, generat de o cantitate mica de legume si fructe in alimentatie, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune. Obezitatea, consumul excesiv de alcool,inactivitatea fizica, consumul de tutun sunt de asemenea factori care contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale, potrivit aceleiasi surse.

Articolul precedentZiua Mondiala a Intolerantei la Gluten 2016
Articolul următorIn Cluj-Napoca, datele preliminare SEPHAR III releva o prevalenta a hipertensiunii arteriale de 46,2%, sub media nationala