Esti insarcinata? Vezi ce analize medicale trebuie sa-ti faci in perioada sarcinii!

0
116

Mai usoara sau mai dificila, perioada sarcinii este una dintre cele mai frumoase perioade pentru orice femeie. ingrijirea prenatala presupune printre altele o serie de analize medicale obligatorii prin care medicul care are grija de viitoarea mama va avea o evidenta continua asupra starii de sanatate, atat a acesteia, cat si a copilului.

Analizele medicale efectuate in perioada prenatala includ teste de sange si de urina pentru depistarea unor afectiuni precum hepatita, sifilis ori alte boli cu transmitere sexuala, precum si pentru verificarea daca viitoarea mama este purtatoare a virusului HIV. Aceste teste au rolul de a identifica boli care ar putea afecta bebelusul.

Totodata, in perioada sarcinii trebuie efectuate analize medicale pentru a afla daca mama are imunitate sau nu contra rubeolei si varicelei, afectiuni, care, nedepistate, pot cauza defecte de nastere ale copilului, in cazul in care infectia asupra mamei se declanseaza pentru prima data in perioada prenatala.

Anemia este o alta boala care este nevoie sa fie identificata, pentru ca aceasta, pe langa efectele obisnuite, poate sa si creasca riscul unei sarcini premature.

in perioada sarcinii va fi verificat si factorul Rh (un antigen din globulele rosii) care daca lipseste (Rh negativ) la mama, poate necesita tratament pentru a proteja copilul de posibile probleme – in special daca nu este vorba despre prima sarcina.

Alte analize medicale in timpul sarcinii includ testele de urina, care sunt menite sa gaseasca eventuale bacterii care se pot afla in urina si care pot cauza infectii, fara sa indice vreun simptom, dar care se pot extinde pana in zona rinichilor, putand genera riscuri grave nu doar pentru mama, ci si pentru copil.

in acelasi timp, detectarea de zahar in urina poate fi un semn al diabetului zaharat. De asemenea, analizele medicale din timpul sarcinii pot indica prezenta unor proteine in urina. Acestea pot aparea din cauza unei infectii a tractului urinar, dar si din cauza unei afectiuni specifice ce include tensiune arteriala ridicata. in ambele situatii, daca testele sunt pozitive, poate fi nevoie de testari suplimentare.

Analizele din perioada sarcinii sunt unele de rutina, care pot fi efectuate de mai multe ori de-a lungul celor noua luni, asa cum este cazul testelor de urina. Pe langa aceste teste si cele de sange, insa, medicul poate recomanda si alte investigatii suplimentare.

Articolul precedentFestival de prim ajutor organizat de catre Crucea Rosie
Articolul următorPonta: Avem bani in buget pentru o noua crestere cu 25% a salariilor cadrelor medicale anul viitor