Erorile de interpretare a ecografiilor trimit sute de copii pe masa de operație – studiu

0
165

Un studiu realizat de cercetători britanici a scos la iveală că unul din șase copii care a suferit o intervenție chirurgicală de îndepărtare a apendicelui a fost supus inutil acestei operații.

Datele au fost preluate de la spitalele din Marea Britanie și Irlanda, în Marea Britnie efectuându-se anual aproximativ zece mii de intervenții de acest gen la copii.

În urma analizei, a reieșit că 1.600 de astfel de intervenții de îndepărtare a apendicelui, realizate anual, nu sunt necesare.

Explicația găsită de oamenii de știință pentru diagnosticul greșit a fost că medicii nu interpretează corect ecografiile.

„Apendicectomia este cea mai frecventă operație de urgență la copii. Studiul nostru a constatat că, în general, diagnosticul este greșit pentru unul din șase copii care suferă o apendicectomie, iar un apendice normal este eliminat. Aceasta reprezintă o povară inacceptabilă atât pentru copii, cât și pentru îngrijitorii lor”, a declarat Aneel Bhangu, lector principal în chirurgie la Universitatea din Birmingham, potrivit Daily Mail.

Copiii incluși în studiu aveau vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. Oamenii de știință au observat că aproximativ o treime dintre copiii internați la spital cu suspiciune de apendicită au suferit o apendicectomie.

Dintre cei cu vârsta între 5 și 10 ani care au fost supuși operației, în cazul a 12% intervenția a fost făcută inutil, a arătat studiul. La băieții cu vârste între 11 și 15 ani, 16% din operații au fost inutile, iar la fetele între 11 și 15 ani, 22% nu au fost necesare.

Cercetătorii au solicitat de altfel îmbunătățiri urgente în analiza scanărilor cu ultrasunete pentru a evita operațiile inutile. Ei au spus că toți copiii suspecți de apendicită ar trebui încadrați într-un „scor de risc” pentru a exclude problema, iar celorlalți ar trebui să li se efectueze o ecografie de către personal instruit special în identificarea apendicitei. Dacă o ecografie nu este concludentă, medicii ar trebui să ia în considerare efectuarea unui CT ca un instrument de diagnosticare de a doua linie, deși au recunoscut că acesta expune copiii la radiații.

„Evident, CT nu este ideal la copii din cauza expunerii la radiații – deși această expunere este relativ scăzută – așa că am sugera acest lucru doar pentru grupul mic de pacienți cu diagnostic incert după ecografie. RMN-ul este o alternativă excelentă – foarte exactă, fără radiații -, dar este puțin probabil ca majoritatea spitalelor să poată oferi RMN în stările de urgență”, a declarat dr. Dmitri Nepogodiev, unul dintre conducătorii studiului.

Un alt studiu publicat de aceeași echipă anul trecut a scos la iveală o problemă și mai gravă în rândul adulților. În cazul a 20% dintre cei care au suferit apendicectomii, organul a fost complet sănătos, peste cinci mii de adulți fiind supuși inutil operațiilor.

Articolul precedentMirosul hainelor partenerului poate îmbunătăți somnul
Articolul următorCe face bine inimii este benefic și pentru creier – studiu