Mirosul hainelor partenerului poate îmbunătăți somnul 1

Cercetătorii în domeniul psihologiei de la Universitatea din Columbia Britanică (Canada) că au observat că acțiunea de a mirosi un obiect vestimentar purtat de partener ar ameliora calitatea somnului, potrivit unui comunicat de presă citat de santé magazine.

Studiul a inclus 155 de persoane, al căror somn a fost analizat cu ajutorul ceasurilor inteligente. Fiecare participant la studiu a primit două tricouri: unul purtat de partenerul de viață, cel de al doilea de către o persoană străină, fără ca subiecții să știe care dintre tricouri a fost purtat de partener.

Aceștia din urmă au fost rugați să le poarte timp de 24 de ore și să nu se dea cu deodorant sau parfum, să nu fumeze sau să nu consume anumite alimente. Tricourile au fost apoi congelate pentru păstrarea mirosului.
Fiecare participant a dormit apoi câte două nopți consecutive cu fiecare dintre tricouri pe pernă. În fiecare dimineață trebuiau să răspundă la un chestionar legat de calitatea somnului.

Potrivit rezultatelor publicate, atât răspunsurile participanților, cât și datele înregistrate de ceasurile inteligente, au demonstrat ameliorarea calității somnului subiecților în momentul în care se aflau în contact cu obiectele vestimentare ale partenerilor de viață.

„Participanții noștri au experimentat o îmbunătățire medie a eficienței somnului de peste 2%”, a comentat Marlise Hofer, autorul principal al studiului. „Am observat un efect similar cu cel raportat după administrarea de melatonină – adesea folosită ca somnifer”, a spus ea, indicând în continuare că participanții tind să aibă și un somn mai puțin agitat.