Un studiu realizat de cercetători britanici în aproape trei sute de școli a scos la iveală că sănătatea mintală a elevilor este foarte afectată de presiunea extremă pentru obținerea unor rezultate bune la școală, dar și de efortul de a avea o imagine cât mai plăcută în mediul online. De asemenea, s-a constatat creșterea nivelului de anxietate și autovătămare, chiar și în rândul copiilor mai mici. Mai mult chiar, o persoană a relatat că a lucrat cu un copil de opt ani, care a fost descoperit uitându-se la site-uri web despre autovătămare.

Raportul arată că flexibilitatea, stima de sine, motivația și conștiința de sine au fost esențiale în dezvoltarea bunăstării emoționale la copii și tineri. Cercetătorii au descoperit niveluri mari de îngrijorare în școli cu privire la sănătatea mintală a elevilor, inclusiv „niveluri scăzute de stimă de sine și creșterea incidenței autovătămării”. În timp ce un anumit nivel de presiune în timpul examenului este normal și util, mulți copii se confruntă cu o presiune extremă pentru a obține rezultate bune, se arată în raportul citat de BBC.

 

Mediul online și presiunea pentru rezultate bune, două mari amenințări

 

„Presiunea extremă pentru atingerea performanței academice provine de la școli, părinți, copiii și tinerii înșiși și este legată de concurența tot mai mare pentru locurile la universități și ocuparea forței de muncă, precum și de sistemul actual de școli cu un clasament bazat exclusiv pe performanța academică.”, spun cercetătorii.

Raportul conține comentarii ale unor elevi și profesori. Un dascăl a povestit experiența dură trăită de un elev care s-a supus unei presiuni majore pentru a lua o notă maximă la examen, iar eșecul a avut un efect devastator asupra acestuia.

Cercetarea a mai arătat și că unii copii mici au prezentat niveluri ridicate de stres începând cu vârsta cinci ani. Totodată s-a observat că lumea online a avut aspecte pozitive pentru copii și tineri, dar a creat și multe probleme. „Natura anonimă a lumii online a estompat legăturile dintre comportamentul acceptabil și cel inacceptabil”, au arătat cercetătorii. „Mulți au fost îngrijorați că distribuirea de imagini necorespunzătoare a devenit ceva obișnuit, tinerii neînțelegând impactul potențial pe care îl poate avea asupra lor și a bunăstării altora și lăsându-i vulnerabili la exploatare sau abuzuri online”.

Mulți participanți la cercetare au spus că legăturile dintre părinți și copii sunt din ce în ce mai fragile, din cauza faptului că atât părinții cât și copiii petrec timpul pe telefoanele mobile în loc să vorbească între ei. De asemenea, raporturile sunt alterate de tendința părinților de a proteja excesiv copiii.

Studiul a fost comandat de Departamentul pentru Educație și Departamentul pentru Sănătate din cadrul Agenției de Sănătate Publică din Marea Britanie. Acesta a fost realizat de National Children’s Bureau și livrat departamentelor în mai 2019, însă abia acum a fost făcut public.