Utilizatorii de țigări electronice au riscuri mai mari de infecții ale gingiei și inflamații decât nefumătorii. Un studiu recent a arătat că inhalarea vaporilor produși de țigările electronice poate modifica microbiomul gurii și crește riscul infecțiilor.

Cercetătorii au descoperit că cei care foloseau țigarete electronice aveau riscuri de 1,5 ori mai mari de infecție a gingiei față de nefumători. Mai mult, vaporii aveau un nivel mai ridicat de bacterii care generează boli orale, precum și biomarkeri în sânge care indică inflamații. Acestea pot deteriora orice fel de țesuturi și pot crește riscurile pentru boli cronice.

„Din date, putem vedea clar că e-țigările schimbă microbiomul și acest lucru este asociat cu sănătatea orală proastă, boala parodontală și inflamația, care pot afecta întregul corp.”, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Xin Li, profesor asociat de știință de bază și biologie craniofacială la New York University College of Dentistry, citat de Daily Mail.

Studiul a fost realizat pe 119 persoane, cărora li s-au prelevat probe de salivă. Rezultatele au arătat că cele mai ridicate rate de infecții și boli ale gingiei apar în rândul fumătorilor de țigări cu tutun. În schimb, utilizatorii de țigarete electronice au avut de 1,5 ori mai multe riscuri să facă boli gingivale decât nefumătorii. Mai mult de 42% dintre cei care fumau țigări electronice au avut infecții sau boli ale gingiei, comparativ cu 28% dintre persoanele care nu au fumat niciodată.

Ratele de inhalare a vaporilor acestor țigări au crescut în ultimii ani, în special în rândul elevilor de liceu, 27,5% dintre adolescenți spunând că au adoptat această manieră de a fuma în 2019, față de 20,8% în 2018.