Echipa de cercetare a Studiului NeuroDiab 2012, premiata de UEFISCDI

0
334

Echipa stiintifica implicata in realizarea studiului NeuroDiab 2012 – „Detectarea neuropatiei nediagnosticate si stabilirea impactului asupra calitatii vietii pacientilor cu diabet zaharat: studiu asupra 25.000 pacienti cu diabet zaharat in Romania” a fost premiata de catre Unitatea Executiva pentru Finantarea invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) pentru articolul publicat pe aceasta tema in aprilie 2015 in revista Journal of Diabetes and its Complications.

Articolul a fost inscris in competitia nationala anuala „Premierea rezultatelor cercetarii” sectiunea „Articole”, din cadrul Programului Resurse Umane al Planului National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare III prin care sunt recunoscute si recompensate rezultatele cercetarii romanesti si, implicit, vizibilitatea dobandita pe plan international.

Competitia se adreseaza cercetatorilor afiliati unor institutii din Romania, autori de articole stiintifice publicate in reviste indexate de Thomson Reuters in Science Citation Index Expanded („Science”), Social Sciences Citation Index („Social Sciences”) sau Arts & Humanities Citation Index („Arts & Humanities”).

Din echipa stiintifica fac parte conf. univ. dr. Ioan A. Veresiu, Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, dr. Norina Alinta Gavan, Secretarul General al Societatii de Neuropatie Diabetica, dr. Bogdan Florea, Director stiintific al Societatii de Neuropatie Diabetica, si asist. univ. dr. Cosmina Ioana Bondor, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.

„Avem in acest moment date referitoare la situatia din Romania. Obiectivul acestui studiu de amploare a fost acela de a raporta cazurile neidentificate de neuropatie diabetica printre diabeticii din Romania si masurarea impactului pe care il are aceasta afectiune asupra calitatii vietii lor. Rezultatele cercetarii, care au fost publicate in Journal of Diabetes and its Complications, au aratat o prevalenta ridicata a neuropatiei diabetice in randul persoanelor cu diabet, reprezentand o baza importanta in vederea stabilirii, din punct de vedere statistic, a consecintelor diabetului zaharat. Studiul a mai demonstrat si ca severitatea neuropatiei are un impact mare asupra calitatii vietii persoanelor afectate. Cercetarea a relevat totodata ca mai mult de 14% dintre persoanele care au raspuns afirmativ la intrebarea daca sufera de neuropatie diabetica s-au confruntat cel putin o data cu ulceratii, gangrene sau amputatii”, a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Veresiu, Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

Rezultatele studiului sunt foarte importante intrucat arata nu doar existenta unei prevalente crescute a neuropatiei diabetice in randul diabeticilor, dar si un procent mare de cazuri de neuropatie diabetica nediagnosticata printre persoanele cu diabet.

Aproape doua treimi dintre persoanele cu diabet au raspuns afirmativ la intrebarea daca au neuropatie diabetica, in timp ce mai mult de jumatate dintre cei care au raspuns negativ aveau un scor scazut al calitatii vietii, fapt care indica prezenta acestei complicatii. Mai mult, 3.000 dintre participantii la studiu au semnalat cel putin un episod de ulceratie, gangrena sau amputatie.

Neuropatia diabetica este una dintre cele mai severe si frecvente complicatii ale diabetului zaharat. Aceasta se manifesta prin deteriorarea nervilor, in principal la nivelul membrelor inferioare, provocand pierderea senzitivitatii si are ca principal factor de risc dezechilibrul metabolic.

Articolul precedentConf. univ. dr. Gabriel Popescu: Investitia in laboratoare de microbiologie, un prim pas in preventia infectiilor intraspitalice
Articolul următorMinisterul Sanatatii: 153 de candidati cu punctaj minim de promovare la rezidentiat au ramas fara loc/post