Asociatia de Podiatrie va deveni membru al Federatiei Internationale a Podiatrilor in 2016

0
62

Asociatia de Podiatrie va deveni membru al Federatiei Internationale a Podiatrilor (IPF/FIP) in cursul anului 2016, Romania, urmand sa fie astfel reprezentata in cadrul organizatiei care in prezent numara 29 de tari membre la nivel mondial.

Primirea Asociatiei in cadrul Federatiei Internationale a Podiatrilor a fost discutata de catre dr. Norina Alinta Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie in timpul unei intrevederi cu Caroline Teugels, Director Executiv al FIP/IPF, cu ocazia Conferintei Anuale a Colegiului de Podiatrie editia 2015 – 19-21 noiembrie 2015, Harrogate, Marea Britanie.

Sustinerea Asociatiei de Podiatrie in demersurile sale de dezvoltare a competentei, specializarii si meseriei de podiatru in Romania a fost oferita si de catre Colegiul de Podiatrie din Londra si de catre Societatea de Chiropodie si Podiatrie (SoCaP). Dave Dunning, Presedintele Consiliul Societatii de Chiropodie si Podiatrie (SoCaP) si Presedintele Consiliului de Conducere al Colegiului de Podiatrie (Londra, Marea Britanie) si Joanna Brown, Director Executiv SoCaPsi-au aratat deschiderea in a sprijini Asociatia de Podiatrie in programele educationale pe care urmeaza sa le implementeze in Romania.

Colaborarea cu institutiile britanice se va traduce printr-un aport informational, din partea unor cadre didactice cu experienta in domeniul podiatriei si, totodata, de organizare, din punct de vedere al structurarii programelor educationale, inclusiv in perspectiva unei viitoare cooperari a Asociatiei de Podiatrie cu Facultatea de Medicina din Cluj-Napoca.

„in procesul de formare a specialistilor in podiatrie si de creare a acestei meserii in Romania, experienta internationala este determinanta. Disponibilitatea pe care au aratat-o institutii precum Colegiul de Podiatrie din Londra, Societatea de Chiropodie si Podiatrie in ceea ce priveste sustinerea Asociatiei de Podiatrie in implementarea programelor educationale de podiatrie in Romania, prin oferirea de sprijin academic, din partea unor specialisti cu expertiza, precum si includerea Asociatiei de Podiatrie ca membru in Federatia Internationala a Podiatrilor inseamna o oportunitate pentru ca dezvoltarea podiatriei in Romania sa fie una care sa respecte cele mai inalte standarde profesionale”, a declarat dr. Norina Alinta Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

in elaborarea programelor educationale si de formare a specialistilor podiatri in Romania, Asociatia de Podiatrie va putea folosi TRIEPodD-UK – un program integrat de ingrijire a piciorului diabetic, considerat ghidul podiatrului in abordarea piciorului diabetic in Marea Britanie. Programul a fost creat in 2012 in urma colaborarii dintre FIP, SoCaP si specialistii TRIEPodD-UK pentru a standardiza competentele clinice de care este nevoie in ingrijirea piciorului diabetic, devenind un instrument de referinta in evaluarea competentelor profesionale ale practicienilor in domeniul podiatriei.

Conferinta Anuala a Colegiului de Podiatrie din acest ana reunit peste 1.400 de specialisti in podiatrie. Pe parcursul celor trei zile au avut loc conferinte plenare, sesiuni paralele de comunicari si workshop-uri. Temele de discutie ale acestei editii au vizat subiecte precum: managementul riscului in podiatrie, podiatrie sportiva, podiatrie la varstnici, diabet, patologie vasculara, managementul unui cabinet de podiatrie, podiatrie medico-legala, chirurgie podiatrica etc. Expozitia organizata in cadrul conferintei a gazduit peste 70 de expozanti cu produse si echipamente destinate podiatriei.

Podiatria a evoluat foarte mult in ultimii ani si a dobandit o importanta tot mai mare in arii de practica medicala diverse. Astfel, se observa o tendinta de formare a unor specializari in podiatrie: podiatru specialist in pediatrie, in patologie musculo-scheletica, in sport, diabet etc.

in prezent, peste 100.000 de specialisti din 19 tari din lume practica podiatria, 13.000 dintre acestia fiind in Anglia. Dezvoltarea acestei specialitati medicale in Romania a inceput in aprilie 2015, odata cu infiintarea Asociatiei de Podiatrie.

Asociatia de Podiatrie isi propune extinderea podiatriei si in Romania, pentru crearea competentei si a specializarii in podiatrie in randul asistentilor medicali, precum si a crearii meseriei de podiatru.

Articolul precedentConf. univ. dr. Gabriel Popescu: Investitia in laboratoare de microbiologie, un prim pas in preventia infectiilor intraspitalice
Articolul următorMinisterul Sanatatii: 153 de candidati cu punctaj minim de promovare la rezidentiat au ramas fara loc/post