8.5% dintre femeile care au fost examinate in cadrul campaniei „Nu am facut destul”, descoperite cu probleme la san

0
77

Aproximativ 8.5% din cele peste 1000 de femei din mediul rural care au beneficiat de controale medicale gratuite in cadrul Campaniei Nationale Anuale de Informare despre Cancerul la San „Nu am facut destul” prezinta suspiciuni de cancer la san. Circa o treime dintre acestea au varsta sub 40 de ani, potrivit informatiilor prezentate in conferinta de presa de incheiere a campaniei.

Totodata, in jur de 84% dintre femeile examinate nu facusera anterior niciun control medical la san, iar 88% dintre acestea nu efectuasera niciodata o ecografie mamara sau mamografie. Mai mult, 4.8% dintre femeile din mediul rural, care au beneficiat de controalele specialistilor, au in istoricul familial cazuri de cancer la san.

in Romania, 25 de femei sunt diagnosticate cu cancer la san, in fiecare zi, conform Globocan 2012.. Statisticile referitoare la tara noastra indica un procent al mortalitatii cauzate de cancerul mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), atat peste media europeana, de 29%, cat si peste cea mondiala, de 31%.

Campania initiata de catre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer s-a desfasurat in perioada octombrie-decembrie 2015 in sapte judete ale tarii: Buzau, Calarasi, Dolj, Dambovita, Giurgiu, Ilfov, Ialomita cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor de Medicina Bucuresti.

in ultimii doi ani in care s-a derulat campania, au fost testate in total 2.027 de femei din 11 judete din Romania, fiind depistate 203 cazuri de suspiciuni de cancer la san.

Articolul precedentConf. univ. dr. Gabriel Popescu: Investitia in laboratoare de microbiologie, un prim pas in preventia infectiilor intraspitalice
Articolul următorMinisterul Sanatatii: 153 de candidati cu punctaj minim de promovare la rezidentiat au ramas fara loc/post